2012. március 29., csütörtök

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi. 1. Kezdet

Kedves Bogi!

Igazi hiánypótló sorozat Leiner Laura Szent Johanna gimi című nyolc részből álló sorozata. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első rész 2010-ben jelent meg, s nekem most januárban a 7. kiadást vették meg.

A Szent Johanna gimi francia tagozatos gimnázium Budán. Az első részben (Kezdet) a 9/B osztály első félévét követhetjük nyomon Rentai Renáta naplója alapján. Reni a gimnáiumban végre barátra talál az emós Virág és az okos Arnold személyében. A szerelem sem kerüli el, bár Cortezt inkább a gördeszkázás érdekli, mint ő. Kivéve persze, ha irodalom korrepetálásról van szó.

Reni imád olvasni, az általa szeretett könyveken keresztül talán Leiner Laurához jutunk közelebb. Örültem, amikor Nick Horby Betoncsók című könyvéről esett szó. Nekem is nagyon tetszett.

Reni igazi jó tanuló, csak rajzolni nem tud. Önbizalomhiányban szenved, ugyanez nem mondható el Kingáról, aki nemcsak az egyik legjobb az osztályban, hanem ezt még hangoztatja is.

Jó kis csapat a 9/B, sokféle jól megformált karakterrel. A félév végére össze is kovácsolódnak.

Nos, ha eddigi olvasmány- és filmélményeimre gondolok, úgy tippelek, hogy Reni inkább Arnoldhoz illik, mint Cortezhez. Ez a nyolcadik rész végén biztosan kiderül.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

2012. március 27., kedd

Kerstin Gier: Rubinvörös - Időtlen szerelem

Kedves Bogi!

Kerstin Gier Rubinvörös című regényét először a nyáron láttam Budapesten a könyvesboltban, s a szép borító magára vonta a figyelmemet. Nemrég kaptam belőle egy olvasópéldányt a Könyvmolyképző Kiadótól.

A regény elég talányosan kezdődik, s igazán csak akkor értjük meg a bevezetést, amikor már végigolvastuk a trilógia első részét.

Egy fiatal pár 1912. április 8-án Londonban a Hyde Parkban beszélget. Mint kiderül, egy olyan korból kerültek ide, amikor már van papírzsebkendő. Menekülniük kellett, hogy elrejthessék a kronográfot. Egy csecsemőt hagytak hátra, s így lehetővé teszik, hogy az elkövetkező 16 évben biztonságban éljen.

A történet azután a mában folytatódik. A főszereplő, a 16 éves Gwendolyn átlagos diáklány, aki a Saint Lennox Gimnáziumba jár Londonban. A családja azért elég fura. A nagymama, Lady Arista egy hatalmas házban lakik két lányával, Glendával és Grace-szel. Glenda lányát, a 16 éves Charlotte-ot egész életében arra készítették fel, hogy ő örökli majd az időutazásért felelős gént. Mindenki arra vár, hogy a lány szédülni kezdjen. Ez ugyanis biztos jele annak, hogy egy másik korban találja magát.

Az unokatestvére, Gwendolyn, aki gyerekkora óta szellemeket lát, döbbenten fedezi fel, hogy ő az, aki a gént örökölte. Háromszor is a múltban találja magát, mielőtt szól az édesanyjának, Grace-nek. Akkor egy szertartás során beolvassák a kronográfba, vagyis az időgépbe, amivel az időutazásokat szabályozni lehet.

A kissé ügyetlen és felkészületlen Gwendolyn azt is megtudja, hogy nemcsak a gént örökölte, hanem még a múltat is neki kell rendbe hozni. Ráadásul az anyukája szerint senkiben sem bízhat. Útitársul pedig a jóképű Gideont kapja, akibe menthetetlenül beleszeret. Kettőjüknek kell megtalálni a többi időutazót a múltban.

A könyvnek magyar vonatkozása is van. Az egyik idöutazó ugyanis Rákóczi, azaz Saint-Garmain gróf, aki Benedek Szabolcs A vérgróf címü regényében is feltünik.

Rubinvörös rendkívül szórakoztató, kalandos, humoros, néhol pedig félelmetes. S persze úgy ér véget, hogy rögtön olvasni szeretném a folytatást, a Zafírkéket. Még azt is elárulom, hogy harmadik rész is lesz, a Smaragdzöld.

Üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

2012. március 18., vasárnap

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

Kedves Bogi!

Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret címü könyve pár éve jelent meg Szendvicsországban. Akkor valahogy nem vonzott. Túl vastagnak, túl fekete-fehérnek találtam. Aztán most, hogy film készült belöle, a kezembe vettem, és teljesen magával ragadott.
Hugo Cabret Brian Selznick fomabontó könyvében, ami regény, képeskönyv és képregény is egyben, a francia film úttöröjére akad egy megfáradt öregemberben, titkokkal teli nyomozása során. Közben pedig barátra talál egy kislányban. Minden valóra válhat, amit egy ember megálmodott, de ha az embert megfosztják életcéljától, abba belerokkan.

A könyvet az új Kolibri Kiadó jelentette meg.

A Könyvmutatványosok blogon interjú olvasható a magyar kiadás fordítójával és szerkesztöjével.

Jó olvasást!

Melissa



2012. március 17., szombat

Kőszeghy Csilla: Hanna és Gubanc

Kedves Bogi!

Kőszeghy Csilla egy svédül megjelent kóreai képeskönyvért cserébe elküldte nekem legújabb gyerekkönyveit. Hanna és Gubanc mosolyra derít, jót szórakozom rajta.

Hanna sok időt tölt a papája fodrászüzletében. A hatalmas ablakból figyeli, ami az utcán történik. Sóvárogva szemléli a kutyákat, akiket a gazdáik sétáltatnak. Egyik nap egy fekete szőrgombóc gurul el a kirakat elött. Hanna kíváncsian a nyomába ered. Először felmosórongynak nézik, majd amikor egy kopasz úr fején landol, paróka lesz belőle. Még szerencse, hogy Hanna apukája nem nyírja le. Hiszen ez egy kis pulikutya! Éppen olyan, amilyenre Hanna vágyik.

A könyvet olvasva akaratlanul is Pompom jut az eszembe. ”Hogy kicsoda Pompom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtani az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább egy szőrsapkához hasonlít, ahogy ül az ágon.”

Gubanc is éppen így tudja változtani az alakját. S a történet végén persze a kislány és a kiskutya egymásra talál.

Kőszeghy Csilla a tőle megszokott humorral formálja és festi történetét. Csilla könyveiben (talán azért, mert Londonban is tanult) fekete emberek is felbukkannak.

Kedves kis történet. Azt hiszem, sok gyerek kedvence lesz majd.

Üdvözlettel Göteborgból:

Melissa