2008. június 16., hétfő

Gudule: Szerelem zokniban avagy ”zoknit húzva indulj az útra”

Kedves Bogi !

A svéd ALMA-díj (Astrid Lindgren Memorial Award) átadásakor a műsorvezető, Kattis Ahlström, elmondta, hogy tinédzser korában titokban olyan ifjúsági regényeket olvasott, amelyekben szexjelenetek is voltak. Hiszen mindannyiunkat izgat az ismeretlen, és természetesen kíváncsiak vagyunk rá, milyen is lesz majd első alkalommal. Mit érzünk majd, és mi történik.
Végre egy könyv, ami tapintatosan, ízlésesen írja le ezt az eslő alkalmat, méghozzá egy lány szemszögéből. A hazájában népszerű francia írónő, Anne Duguël, azaz Gudule Szerelem zokniban című regényét bátran merem ajánlani a magyar lányoknak, és talán fiúknak is.
A történet szexuális felvilágosító órával kezdődik, ahol az új jóképű tanár elmagyarázza az óvszer helyes használatát. Hiszen a védekezés nagyon fontos. Itt ugyan szó sem esik a nem kívánt terhességről, az írónő az AIDS-et említi.
Delphine szerelmes lesz a tanárába, és barátnője állandó buzdítására mindent cselt bevet, hogy elcsábítsa. A tanár végül vacsorára hívja meg magához, ahol váratlan fordulat következik be. Bevallom, annyi ifjúsági könyvet olvastam az utóbbi időben, hogy kitaláltam, mi fog történni. Azt viszont nem tudtam, hogy Franciaországban egy tanárnak az állásába kerül, ha kiderül róla, hogy homoszexuális. Vajon hogy van ez Peperóniában ? Delphine tehát mélységesen csalódik, és osztálytársa, Arthur személyében talál vigaszra és igazi barátra.
Ha esetleg kíváncsi vagy a regényre a magyar honlapon rövid részlet olvasható belőle.

Szeretettel üdvözöl :

Melissa

Rövid tartalom:
Szegény Delphine! Halálosan, és lehet, hogy reménytelenül szerelmes a tanárába. Aki - szerinte - a legkedvesebb, a legnyíltabb, és a legszomorúbb szemű férfi a világon. Mit tehet ilyenkor egy tizenöt éves francia lány? (És egy magyar?)Naplójában, Delphine, mindent részletesen és őszintén feltár a regény olvasója számára. Leírja, hogy ez a vonzódás milyen hatalmas viharokat kelt a lelkében. (És persze a testében!)Leírja azt is, hogy akármilyen trükköt vet be, a tanárát nagyon nehezen tudja vallomásra kényszeríteni. S bár ne kényszerítené!...Mert ez a szerelem nagyon egyoldalúnak látszik. De vajon miért? Hiszen Delphine csinos, szép, fiatal. Szegény lány rettenetesen szenved, miközben ott rejtőzik mellette az igazi kölcsönös szerelem lehetősége.
S abban a kapcsolatban végre értelmet kaphat a kilencedikesek jelmondata: zoknit húzva indulj az útra!A világhírű francia írónő Anne Duguël, azaz Gudule regénye először jelenik meg magyarul.

A regényből itt olvasható részlet.


Gudule : Szerelem zokniban
A francia altersexualite.com honlapon a következőket olvasom:
Végre egy szerelmi történet, aminek a szexualitás a főtémája, tapintattal és humorral megírva. Mindent megtudunk majd a csúcstalálkozóról Arthur ”micsodája” és Delphine ”cicusa” között.
Végre egy kiadó, akinek van bátorsága, hogy megjelentessen egy könyvet 15-16 éveseknek, akik már, amint azt sejtjük, többé-kevésbé néztek titokban szexfilmeket.
Úgy tűnik, mint egy tizenéves lány naplójának a sikeres paródiája. Mi a haszna annak, ha arra kérik a diákokat, hogy elolvassák?
Rossz a nyelvezete, olyan, mintha egy tanár olvasná valakinek a dolgozatát, akkor meg az ember nem akar még egy naplót is olvasni.
Aztán lassanként magával ragad a szerelmi történet. Nem a tanár felé irányuló, hanem az Arthur iránt kibontakozó érzés. Valójában Arthur az, aki rádöbbenti Delphinet arra, hogy a tanára miért úgy cselekedett, ahogyan azt teszi.
A feministák nem fogják szeretni ezt a regényhőst, mivel nagyon szokatlan az ifjúsági irodalomban, hogy egy lányt butábbnak ábrázolnak, mint egy fiút. Ráadásul egy női író által.
A könyvben van egy macska, de a diákok valószínűleg egy másik cicusra gondolnak. Az elbeszélés abban a jelenetben ér tetőfokra, amikor a lány elveszíti a szüzességét. A nyelvezet sokkal jobb lesz, sokkal líraibb.
A könyv a humor és a pedagogika mesterműve. A szexről és együttélésről szóló ismeretterjesztő irodalom nélkülözhetetlen kiegészítője. Ott a helye. Ma kétségkívül botrányt kelt. Természetesen nem az osztályteremben fogják olvasni a diákok. A könyv címét az ajánlott irodalom listájára kell felvenni azzal a megjegyzéssel, hogy szemérmes diákok számára kerülendő.
A homoszexualitás egy melléktörténet a könyvben. A főtéma az első alkalommal történő szeretkezés. Bizonyos szülői csoportok részéről erős reakció várható. Franciaországban még nem érett meg rá az idő, hogy egy olyan ifjúsági könyvet írjanak, ahol a szex a főtéma.

A francia altersexualite.com honlapon interjú olvasható Guduléval (2007 április 23), amit Lionel Labosse készített. Ebből idézek :
Íróként aktivistának érzi magát ? Azért ír, hogy attitűdöket változtasson meg, enyhítse a szexuális mássággal szembeni előítéleteket ? Inkább olyan történeteket szeret mesélni, amik önt érintik, és az olvasókat is érinteni fogják ?
Az igazat megvallva, nem érzem magam aktivistának, hanem egész egyszerűen írónak. Azokat a témákat, amiket írásra választok, nem pedagógiai célból választom ; Nem törekszem arra, hogy « neveljem » az ifjú olvasókat, tudatra ébresszem, rávegyem őket arra, hogy bizonyos dolgok ellen harcoljanak. Nem érzem úgy, hogy feladatom van, hanem történeteket mesélek.
Amikor magam mögött hagyom a könyveket, saját életet élnek, találkoznak az olvasókkal és velük folytatnak eszmecserét. De nem prédikálnak.
Nem szállítok semmiféle üzenetet, nem moralizálok, behívom az olvasókat az álmaimba. Ha ez az álom tudatára ébreszti őket bizonyos realitásoknak, idióta előítéleteket szüntet meg, és arra készteti az olvasókat, hogy megkérdőjelezzenek bizonyos dolgokat, annál jobb.
Tetszik a válasza ... beszéljen arról, hogyan fogadták a könyvet a kiadók és az iskola világa ...
Leginkább pozitívan, sok nevetést csalt a felnőttek arcára. A fiatalok azonban értékelték a könyvet, és ezt ki merték mondani.
A könyvet felterjesztették egy díjra: ”Rennes város díjára”. Ez felháborodást váltott ki a terület magániskoláiban, amelyek azt követelték, hogy a könyvet vegyék le a listáról, sőt bojkottálják. A zsűri megtagadta ezt, az ügy majdnem az oktatásügyi miniszter elé került. A gyűlöletet nem a szexjelenetek váltották ki, hanem az, hogy a könyvben egy homoszexuális tanár szerepel. Az író és a kiadó egy csomó tiltakozó levelet kapott.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Melissa!

Nagyon tetszik a blogja, sok érdekes ötletet kaptam már eddig is, amit hallgatóimmal megvitathattunk. Most egy személyes kérdéssel is szeretném zavarni, kérem, ha lehetséges, küldje el email címét a zpompor@gmail.com címre.

Hálás köszönettel!

Dr. Pompor Zoltán

Melissa írta...

Kedves Zoltán!
Köszönöm az elismerést. Szivesen elküldöm a cimemet.
Azt hiszem, hogy a svéd ifjúsági regények éppen azért is iródnak, hogy azokat a fiatalok megvitassák.
Bár irnának ilyeneket a magyar irók is!
Melissa