2013. március 31., vasárnap

Jöns Mellgren: Sigrid och Natten (Sigrid és az Éjszaka)


Kedves Bogi!

A meseirodalomból jól ismert témát dolgoz fel Jöns Mellgren nagyalakú képeskönyvében, aminek a címe Sigrid och Natten (Sigrid és az Éjszaka).
Sigrid egyik reggel a konyhájában ül és müzlit szortíroz, amikor kaparászást hall a dívány alól. Az Éjszaka tévedt be hozzá. Sigrid bezárja egy süteményes dobozba, minek következtében nem megy le a nap. Az emberek álmosan bolyonganak az utcán. Sigrid ekkor kiengedi az éjszakát, és elmeséli neki az életét.
Megtudjuk, hogy Sigrid harminc éve nem aludt. Egy őrtorony mellett dolgozott a barátjával, az elefánttal. Egy nap az elefánt megbetegedett és hamarosan meghalt. Sigrid akkor felköltözött az őrtoronyba és ott dolgozott éjszakánként hosszú éveken át. Mígnem a tornyot árammal kezdték üzemelni, és Sigridre már nem volt szükség. De annyira hozzászokott az éjszakai műszakhoz, hogy azóta sem tudott aludni.

Sigrid kikíséri az Éjszakát a városba, együtt ellátogatnak az elefánt sírjához, és ahogy vándorolnak, az Éjszaka egyre nő, amíg be nem lepi a várost. Mindenkit hazavisz, és elaltat. Végre Sigrid is álomba merül, és a barátjáról, az elefántról álmodik.
Ebben a képeskönyvben is nagyon kevés a szöveg, hiszen a képek magukért beszélnek. Mellgren a sárga és a lila színekkel dolgozik, így érzékeltetve a nappal és az éjszaka közötti különbséget.
Sigrid és az Éjszaka költői, melankólikus esti mese, ami melegséggel tölt el, és vigaszt nyújt.
Ebben a képeskönyvben is található egy fotó a szerzőről a könyv utolsó lapján.

Üdvözlettel:

Melissa

Kritika: Natten i huvudrollen





Nincsenek megjegyzések: