2009. június 14., vasárnap

Ingelin Angerborn: För alltid … (Örökké)


Kedves Bogi!

Mondanom sem kell, hogy Ingelin Angerborn az egyik kedvencem. Eddig alsó tagozatosok számára írt, s a För alltid ... (Örökké) az első könyve - egy igazi gótikus história - felső tagozatosoknak. Azt hiszem, nőnek a gyerekei.

Szóval, ezúttal sem csalódtam. A történet ”in medias res” kezdődik, méghozzá a gótikus hagyományokhoz híven egy hátrahagyott levéllel, amit Nora egy lakatlan ház padlásán talál, s meg van róla győzödve, hogy neki írták. ”Szeretett gyermekemnek, születésnapodon, július 1-én”, áll a borítékon. Norának pedig két nap múlva lesz a születésnapja.

Nos, ez a rövid első fejezet éppen elég arra, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését. A könyv vége felé aztán újra olvashatjuk, mostmár a történetbe ágyazva.

Norát az anyukája neveli. Francia apukáját nem ismeri, s az nem is tud róla, hogy van egy lánya. Nora mamája Spanyolországba utazik zarándokútra, hogy megtalálja önmagát. Művészlélek, ugyanúgy, mint a barátnője, Vanja, akinél Nora a nyarat tölti.

Vanja nagyon szimpatikus nekem: nincs mobiltelefonja és mindenhonnan elkésik. Tudok vele azonosulni.

Nora csalódott, amiért barátok nélkül, az isten háta mögött kell eltöltenie a nyári szünetet. Kiderül azonban, hogy Vanja vidéki háza egy kísértetkastélyhoz hasonlít. Hja, mielőtt néhány felnőtt megijedne, elárulom, hogy ezt a könyvet gyerekeknek írták, méghozzá nem is akárhogy. Éppen megfelelő adag izgalom van benne. Én legalábbis tudtam aludni tőle. A történetben fontos szerepet játszik egy félfülű macska, aki a könyv borítóján is látható. A borító nekem nagyon tetszik, s a kiváló Tiden Kiadó minden fejezetnél egy rajzot is nyomatott a lap felső sarkába; azt ami a borítón is látható. Itt jegyzem meg, hogy a Tiden Kiadó januárban beolvadt a nagy Rabén & Sjögren Kiadóba, ami, mint tudjuk, Astrid Lindgren kiadója.

Mivel nem akarom lelőni a poént, csak annyit árulok el, hogy jelen és múlt szövődik itt egybe. Ingelin Angerborn regénye szép, kerek egész. Nora 13. születésnapjával fejeződik be, s a kislány éppen ezt a könyvet kapja ajándékba. Kiváló olvasmány nyári szünetre!

Itt olvashatsz bele svédül. Érdemes!

Itt olvashatod, hogy látják más könyvtárosok.


Üdvözlettel:

Melissa


Ingelin Angerborn: För alltid ...
A kiadó leírása:

”Nora keze reszket. Hogy lehet, hogy egy levelet hagytak számára abban a régi lakatlan házban? Újra és újra olvassa a rövid sorokat.

Nincs kezdet.

Nincs vég.

Hiszen az idő nem létezik.

Nora vegyes érzésekkel ül fel az Ekeby felé tartó buszra. A nyarat a mamája barátnöjének, Vanjának, régi házában tölti vidéken. Nora szereti Vanját, aki kelekótya és meglehetősen komolytalan, de borzasztóan kedves. Nora mégis azon töpreng, hogy fogja kibírni. Két hónap barátok nélkül. Hiszen máris hiányoznak. Főleg Sebastian …

De a tikkasztóan meleg nyári hetek Ekebyben egyáltalán nem eseménytelenek. Nemsokára rejtélyes dolgok kezdenek történni. Valaki furcsa sms-eket küldözget Norának. Tárgyak változtatnak helyet teljesen maguktól. Esténként Nora egy altatódalt hall a szobájában. És ott van az a ház, az az elhagyatott szürke ház, amire Nora emlékszik. Hogy lehetséges mindez? Hiszen soha nem járt ott. Mintha az egész ház azt suttogná, hogy emlékezzen, de mire?

Nora anyukája meg van róla győződve, hogy léteznek kísértetek. Nora az elején szkeptikus, de nemsokára kételkedni kezd …

Bizsergető rémtörténet Maria Gripe-érzéssel a kritikusok által dicsért Ingelin Angerborgtól.”


Nincsenek megjegyzések: