2011. június 6., hétfő

Emma Adbåge: Leni blir en bebis (Leni bébi lesz)

Kedves Bogi!

A Könyveskuckó blogon olyan képeskönyvekről olvastam, melyek témája a testvér.
Éppen ide kívákozik az a könyv, ami napok óta várja, hogy írjak róla: Emma Adbåge legújabb képeskönyve: Leni blir en bebis (Leni bébi lesz).
Elöljáróban annyit, hogy Emma Adbåge és az ikertestvére Lisen Adbåge, kiváló fiatal svéd illusztrátorok. Bevallom, nekem nagyon modernek a képeik. De rendkívül népszerűek Szendvicsországban.
A legtöbb gyerekkönyv a társadalmat tükrözi, amiben élünk. Nincs ez másként ez esetben sem. A svéd apukák gyakran maradnak otthon a kisgyerekeikkel. Ez általában úgy működik, hogy egy évig az anyuka, majd fél évig az apuka van otthon. De ez nagyon változó. A könyvtárban is sok apukát látok, aki napközben érkezik a kisgyerekekkel. A férfiak részéről pedig igény van arra, hogy a képeskönyvekben, amiket a gyerekeknek olvasnak, ők is szerepet kapjanak.
Emma Adbåge könyvében a gazdagon illusztrált első oldalpáron Leni és a kisöccse reggel az ágyban fekszenek. Leni már ébren van, a testvére pedig alszik. Leninek olyan érzése támad, hogy valami történt.
Amikor apa bejön a gyerekszobába, Leni elfelejtette, hogyan kell felöltözni, még járni is elfelejt. ”Olyan vagy, mint egy bébi” – mondja apa. Akkor Leni már tudja, mi történt. Természetesen bébi lett megint. Legalábbis úgy érzi.
Leni négykézláb mászik a földön, és cumisüvegből iszik újra. Apa pedig belemegy a játékba.
Addig folytatódik az egész, amíg a boltba menet az utcán egy idős nénivel találkoznak, aki azt mondja: ”Nahát, micsoda nagy bébi!”. Leni ezt kikéri magának, és attól kezdve újra a régi nagylány lesz.


A képet Emma Adbåge honlapjáról vettem kölcsön.


Az illusztrációk az 50-es éveket idézik.
Rövid, egyszerű történet, kevés szöveg, sok rajz. És azt hiszem, sok család magára ismer. Hiszen a testvéri féltékenység sokszor megjelenik, amikor a figyelem az addig egyedül lévö gyerekröl átirányul a kistestvérre. Hát, ilyen egy svéd képeskönyv.

Üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

Emma Adbåge: Leni blir en bebis Kukkats bele!

Nincsenek megjegyzések: