2013. március 31., vasárnap

Per Gustavsson: Skuggsidan (Az árnyékos oldal)


Kedves Bogi!

Per Gustavsson svéd illusztrátor a bátor királykisasszonról szóló könyveivel hatalmas sikert aratott. Ezek 150 ezer példányban keltek el. A könyveknek saját honlapja is van: Prinsessor.nu.
Per Gustavsson legújabb könyve a Skuggsidan (Az árnyékos oldal) témája az éjszaka és a sötétség. Ragnar a szobájában ül egy ceruzával, amit a születésnapjára kapott. Az első kép szövege szerint odakint süt a nap, és még messze az éjszaka. Ezzel kontrasztban áll a maga a kép. A szekrény ajtaja nyitva van, és azon át egy kísértet árnyéka vetődik ki a szőnyegre.
A kisfiú kimegy a házból, rajzolni kezd az utcán, közben az árnyékokat figyeli. Megjelenik egy macska (gondoljunk csak a gótikus stílus jegyeire), Ragnar bemegy a sötét erdőbe Ott egy házat talál, ami egy archoz hasonlít, az ajtaján, a szájon lakat. Ragnar nem biztos benne, hogy be mer menni a házba. A macska belép az ajtón, ami kinyílik, a fiú követi. Odabent állatok és emberek vannak. Ragnar tudja mit kell tennie. A ceruzájával szájat és szemet rajzol a macskára. Erről a képről nemcsak nekem jutott az eszembe Alice Csodaországban, hanem az egyik svéd kritikusnak is.
Ragnar ablakot rajzol a házra, amitől kicsit világosabb lesz. Odakint a saját árnyékával találkozik, aki azt mondja, hogy hazatalál, csak rajzolnia kell. Ragnar ajtót rajzol, és már otthon is van a szobájában. Ül az ágyában, sötét éjszaka van, és már nem fél. Csak egy ceruza kellett hozzá, hogy legyőzze a félelmét. Az utolsó képen nyugodtan alszik az ágyában.
A könyv szokatlanul nagyméretű, ha az utóbbi évek svéd képeskönyvtermését nézem. A színek sötétek, a kék és a lila dominál.


Bogikám, nézd csak, milyen stílusos fotó található a hátsó borító belső oldalán a szerzőről! Hát, ezért olyan ötletesek a svéd gyerekkönyvek.

Üdvözlettel:





Nincsenek megjegyzések: