2013. május 19., vasárnap

Johanna Thydell: Det är en gris på dagis (Egy malac van az óvodában)



Kedves Bogi!

JohannaThydell, aki több svéd ifjúsági regényt is írt – az első, I taket lyser stjärnorna, százezer példányban kelt el és film is készült belőle -, most egy képeskönyvvel rukkolt elő. A képeket Charlotte Ramel készítette. Det är en gris på dagis vagyis Egy malac van az óvodában.
Nos, én azt hiszem, ez a könyv klasszikus lesz. Az óvodában játszódik, tehát sokan tudnak azonosulni vele. Humoros, s mégis komoly tartalmat hordoz.
Az óvoda közelében egy malac él magányosan. Vágyakozva nézi, ahogy a gyerekek játszanak az óvoda udvarán. Aztán egy nap kifúrja magát a kerítés alatt, és elmegy az óvoda kapujához. Ott egy mézhajú kislány áll, aki nemrég tanulta meg a svéd óvoda (és iskola) nagyon fontos szabályát: mindenki részt vehet a játékban. Vagyis senkit sem szabad kirekeszteni. Így aztán beengedi a malacot az óvodába. A gyerekek, hogy az óvónőt megtévesszék, felöltöztetik. A malac részt vesz a napi tevékenységekben, és nagyon jól érzi magát. Mígnem az egyik óvónő rájön a turpisságra, és kizárja az óvodából. De aztán eszébe jut a szabály. A gyerekek látogatóba mennek a malachoz és együtt játszanak.
Rendkívül ötletes és szórakoztató.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

Forrás: Expressen

Nincsenek megjegyzések: