2014. január 19., vasárnap

Ana Galán: Mondragó. A nagy próbatétel

Kedves Bogi!

Kíváncsian vettem a kezembe Ana Galán Mondragó. A nagypróbatétel című könyvét. Az igazság az, hogy nagyon ritkán van lehetőségem spanyol gyerekkönyvet olvasni. Kicsit féltem, de kellemes meglepetésben volt részem.
Mondragó igazi jó gyerekkönyv, amit szerintem a legtöbb kis olvasó élvezettel olvas.
A történet Szomorádon játszódik, ahol minden gyerek, amikor betölti a tizenegyedik születésnapját, egy sárkányt kap ajándékba. A sárkányt Anton, a sárkánymester választja ki számára. Nem is mondom, hogy itt melyik ismert fantasy jutott az eszembe, úgyis kitalálod. Aztán a gyereknek a sárkánnyal szerencsésen haza kell jutni. Ez a próbatétel.
Igen ám, csakhogy a mi kis hősünk, Miro egy igencsak bugyuta sárkányt kap, aki még repülni sem tud. Hogyan állja majd ki a próbát? Szerencsére a barátai a segítségére sietnek, és kalandos utazás után időben ér haza, hogy felvághassa a születésnapi tortáját.
A sárkányok hálás szereplői a gyerekkönyveknek. Ezt a gyerekkönyvtárosok igen jól tudják, hiszen a dinoszauroszos könyvek állandóan ki vannak kölcsönözve.
Sárkánylovasokról több fantasy-könyvben is olvashatunk, igaz, talán nem magyarul.
Ana Galán könyve szórakoztató, izgalmas, kiváló kezdő olvasóknak, mint ahogy hangos olvasásra is.
Mondragó, a szórakozott sárkány engem Ferdinándra, a bikára emlékeztet a Szenvicsországban oly jól ismert rajzfilmből. Ferdinándra, aki nem alkalmas bikaviadalra, mivel olyan békés, hogy csak a virágokat szagolgatja. És egy kicsit még Süsüre is emlékeztet.
Külön kell szólnom a gyönyörű illusztrációkról. Pablo Pino képei bármelyik jobb rajzfilmben megállnák a helyüket.
A fordító, Simon Réka Zsuzsanna pedig kiváló munkát végzett.
Mondragó több részes sorozat. Kíváncsian várom a folytatást.

Üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: