2011. április 2., szombat

Nógrádi Gergely: Amikor a bosszú angyala sír

Kedves Bogi!

Nagyon kevés krimit olvasok. Ezt a könyvet Nógrádi Gábortól kaptam tavaly nyáron. Mondta, csak akkor olvassam el, ha akarom. Ezzel aztán kíváncsivá tett.

Ahogy azt a krimiktől elvárjuk, ez a történet is egy gyilkossággal kezdődik. Egy idős asszony három pisztolylövéssel megöli Bellay Csanád politikust. Az asszony francia állampolgár, egy héttel a gyilkosság előtt érkezik Párizsból, és 4 napot a Balatonnál tölt. A börtönben nem hajlandó senkivel sem beszélni, kivéve egy fiatal francia újságírónőt.

A második fejezet egy vonatszerencsétlenséggel kezdődik. Vagy lehet, hogy nem is volt véletlen, hogy Koltai Kálmán nyugalmazott állomásfőnök a sínekre fekve várta meg az esti vonatot?

Nógrádi Gergely Amikor a bosszú angyala sír címü krimijének a szálai a második világháborúba vezetnek vissza.

Catherine Dantèst kiskorától arra neveli a nagyapja, Follányi Imre, hogy bosszút álljon azokon, akik egykor megnyomorították. A lány addig nem vághatja le a haját, amíg a papa kínzói élnek.

Follányi halála után két évvel Catherine elutazik Franciaországból a Balaton partjára, hogy végezzen a négy öreg egykori nyilassal. Ám az egyikük unokájába, a jóképü Bellay Gáborba beleszeret.

A regény nem titkolt szándéka az, hogy emlékeztessen a zsidóüldözésre. És ha ezt egy krimiben teszi meg, akkor azt bizony sokan olvassák.

A könyv hátlapján a szerző A Dunába lőtt áldozatok emlékművénél látható.

Nógrádi Gergely regénye, izgalmas fordulatos, nagyon jól van megírva. És hogy végül egymásra talál-e a két fiatal? Ezt nem árulom el. De azt hiszem, Gergely nem kevésbé romatikus író, mint a papája, Nógrádi Gábor. Mostmár csak abban reménykedem, hogy Gergely ír majd olyan detektívregényt a gyerekeknek is, amiben a második világháború a téma.


Üdvözlettel:


Melissa

Nincsenek megjegyzések: