2012. január 6., péntek

Robert Goolrick: Házasság céljából









Kedves Bogi!

Robert Goodrick első regénye most jelent meg svédül Trogen hustru sökes (Hűséges feleség kerestetik) címmel. Az amerikai könyv címe A Reliable Wife. Az Adlibris svéd internetes könyváruház honlapján egy videó is található a szerzőről a könyv leírása alatt.

A könyv magyar címe Házasság céljából. Sajnálom, hogy nem lett jobb a magyar borító. Azért remélem, így is sokan olvassák.

A történet 1907-ben játszódik az amerikai Wisconsinban. Ralph Truit a város leggazdagabb embere húsz éve él egyedül. Egy nap hirdetést ad fel, amiben hűséges feleséget keres. A sok jelentkező közül választása Catherine Landra esik, aki azt írja magáról, hogy egyszerű és őszinte. Amit Ralph nem sejt az az, hogy a nő minden csak nem hűséges. Ráadásul egy arzénesüveggel a táskájában érkezik. Catherine célja az, hogy lassan megmérgezi a férjét és azután boldogan él özvegyként. Csak azt nem sejti, hogy a férfinak is tervei vannak vele.

Ralph és Catherine lassanként megismeri a másik hányatott sorsát, és fokozatosan őszinte szeretetet éreznek egymás iránt.

Miután Ralph Saint Louis-ba küldi feleségét, hogy megkeresse a fiát, aki kamaszként elszökött otthonról, a regény háromszögdrámává válik. Valakinek el kell tűnni a színről, de kinek?

A könyv stílusa a 19. századi angol regényekre emlékeztet. Tele van szenvedéllyel, s persze itt a szex sem hiányzik. Többször is utalás történik közvetve vagy közvetlenül több híres íróra. Ezek a Brontë-nővérek, Daphne du Maurier, Jane Austen, Frances Hodgson Burnett.

A regényt svédül olvastam, s ebben a könyv végén 12 vitakérdés található olvasókörök számára. Ezt nagyon jónak találom, hiszen a történet kiválóan alkalmas arra, hogy baráti körben vagy éppen a könyvtár által szervezett olvasókörben, esetleg kávé, süti kíséretében megvitassuk.

A szerző köszönetét fejezi ki mindazoknak, aki az írás során tanácsaikkal segítették munkáját. S ők nincsenek kevesen.

A könyvet 27 nyelvre fordították le, és nem csodálkoznék rajta, ha film is készülne belöle. Olvasás közben gyakran az volt az érzésem, hogy filmet nézek.

Bogikám, feltétlenül olvasd el ezt a könyvet. Én nem tudtam letenni.

Üdvözlettel:

Melissa



Nincsenek megjegyzések: