2012. február 7., kedd

B. M. Grapes: Jóslatok hálójában

Kedves Bogi!

Örömmel fedeztem fel, hogy magyar szerzők is írnak a fiataloknak. A Könyvmolyképző Kiadó ismert arról, hogy felkarolja a tehetséges magyar gyerekkönyvírókat.
Ne tévesszen meg az angol álnév. B. M. Grapes magyar írónő, s reménykedem, hogy az első regénye után sok következik még.
A Jóslatok hálójában igazi feelgood regény gótikus elemekkel. Fontos szerepet játszik benne egy pók: a fekete özvegy. Róla köztudott, hogy párosodás után a nőstény felfalja a hímet. Erre a tényre épül a történet.
A Chicagótól kétórányi autóútra fekvő Hot Hill 600 fős település középiskolájában különösebbnél különösebb dolgok történnek szeptember 1. és 27. között. Az első nap reggelén egy Mai hírek értesítő jelenik meg a faliújságon. A legfurcsább, hogy olyan híreket tartalmaz, amelyek aznap fognak megtörténni. A jóslat szerint az idős matektanárnő, Mrs. Bennett eltöri a lábát, s ez be is következik, ahogy a többi jóslat is.

”MAI HÍREK
SZEPTEMBER 1.

MRS. BENNETT ELTÖRI A LÁBÁT
AZ ÚJ VÉGZŐS SRÁC FELBOLYGATJA A KEDÉLYEKET
JJ ÚJ ÁLDOZATOT KERES
RL MAGÁNAKCIÓJA FELIDEGESÍTI A BIOLÓGIATANÁRT
A KÉT AB SZERELME VÉGET ÉR”

Az elbeszélő Ada Morne, végzős diák New Yorkból érkezett a kisvárosba, ahol soha semmi izgalmas nem történik. Az új srácról kiderül, hogy Ada régi barátja, aki New Yorkban elszakította a fiújától. A lány ezért gyűlöli, és nem tud megbocsájtani neki. Az eltelt évek során azonban Daniel Bolt magas, jóképű 18 éves fiatalemberré válik, akibe az összes lány szerelmes lesz. Vajon Ada ellen tud-e állni neki?
Mint később kiderül, a Mai hírekben csak végzős diákok monogramja szerepel, s jó időbe telik, mire sikerül rájönni (a diákoknak, s olvasónak, aki állandóan hátralapozgat), kit rejtenek. De vajon ki az a JJ? Ki lehet ő, aki a hálóját szövi? És ki írja a jövendeléseket az elpusztíthatatlan pergamenre.
Ada két barátnője, Jess és Julie segítségével nyomozásba kezd, amivel az életét veszélyezteti. Egyik nap az iskola második emeleti erkélyén gyönyörködik a település körüli hegyekben, amikor a korlát lezuhan, és a lányt is magával rántja. Szerencsére Daniel megmenti, ám csak egy hajszálon múlik az élete.
A történet fokozatosan válik egyre izgalmasabbá, ahogy egyre több baleset történik az iskolában. Ada egy idő után figyelmeztetéseket talál a táskájában, s ezek segítik a nyomozásban. Ki írhatja őket? Vajon mi köze van a matematika-tanárnő szobájában lévő régi fényképnek az egyik végzős diákhoz, Aaronhoz, aki a megtévesztésig hasonlít a fiatal tanárnő barátjára?
Nos, többet nem árulhatok el. A könyv végén minden kiderül. S addig 500 oldalon keresztül lehet izgulni és töprengeni.
Lássuk, csak milyen gótikus elemek is találhatók a történetben: iskola, rejtélyek, misztika, elpusztíthatatlan pergamen, egy régi titkosírásos könyv, a Mystica Mundi, démon – energiavámpír, ötös szám, ötszög.
Nagyon ötletesnek találtam, hogy a démon egy energiavámpír, aki képes leszívni mások energiáját. Hát bizony, a hétköznapi életben is találkozhatunk velük, még ha nem is démonok.
A könyv nyelvezete választékos. B. M. Grapes szereti a nyelvi fordulatokat és a szinonímákat. A kiadó szerkesztővel, s két korrektorral dolgozott. Én csak az utolsó mondatban találtam nyomdahibát.
A könyvborítóról sem szabad megfeledkezni. A fekete alapon kevés ízléses minta éppen beillik a Vörös pöttyös könyvek borítói közé.
Ha érzésem nem csal, ezt a regényt nemcsak a kamaszok, hanem a kicsit idősebb hölgyek is élvezettel olvassák.

Sok-sok üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: