2012. március 27., kedd

Kerstin Gier: Rubinvörös - Időtlen szerelem

Kedves Bogi!

Kerstin Gier Rubinvörös című regényét először a nyáron láttam Budapesten a könyvesboltban, s a szép borító magára vonta a figyelmemet. Nemrég kaptam belőle egy olvasópéldányt a Könyvmolyképző Kiadótól.

A regény elég talányosan kezdődik, s igazán csak akkor értjük meg a bevezetést, amikor már végigolvastuk a trilógia első részét.

Egy fiatal pár 1912. április 8-án Londonban a Hyde Parkban beszélget. Mint kiderül, egy olyan korból kerültek ide, amikor már van papírzsebkendő. Menekülniük kellett, hogy elrejthessék a kronográfot. Egy csecsemőt hagytak hátra, s így lehetővé teszik, hogy az elkövetkező 16 évben biztonságban éljen.

A történet azután a mában folytatódik. A főszereplő, a 16 éves Gwendolyn átlagos diáklány, aki a Saint Lennox Gimnáziumba jár Londonban. A családja azért elég fura. A nagymama, Lady Arista egy hatalmas házban lakik két lányával, Glendával és Grace-szel. Glenda lányát, a 16 éves Charlotte-ot egész életében arra készítették fel, hogy ő örökli majd az időutazásért felelős gént. Mindenki arra vár, hogy a lány szédülni kezdjen. Ez ugyanis biztos jele annak, hogy egy másik korban találja magát.

Az unokatestvére, Gwendolyn, aki gyerekkora óta szellemeket lát, döbbenten fedezi fel, hogy ő az, aki a gént örökölte. Háromszor is a múltban találja magát, mielőtt szól az édesanyjának, Grace-nek. Akkor egy szertartás során beolvassák a kronográfba, vagyis az időgépbe, amivel az időutazásokat szabályozni lehet.

A kissé ügyetlen és felkészületlen Gwendolyn azt is megtudja, hogy nemcsak a gént örökölte, hanem még a múltat is neki kell rendbe hozni. Ráadásul az anyukája szerint senkiben sem bízhat. Útitársul pedig a jóképű Gideont kapja, akibe menthetetlenül beleszeret. Kettőjüknek kell megtalálni a többi időutazót a múltban.

A könyvnek magyar vonatkozása is van. Az egyik idöutazó ugyanis Rákóczi, azaz Saint-Garmain gróf, aki Benedek Szabolcs A vérgróf címü regényében is feltünik.

Rubinvörös rendkívül szórakoztató, kalandos, humoros, néhol pedig félelmetes. S persze úgy ér véget, hogy rögtön olvasni szeretném a folytatást, a Zafírkéket. Még azt is elárulom, hogy harmadik rész is lesz, a Smaragdzöld.

Üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

2 megjegyzés:

Kati írta...

Megtetszett nekem is ahogy bemutattad:) Utána kell néznem:)

Melissa írta...

Olvasd el, nagyon jó:)