2012. május 23., szerda

Cassandra Clare: Csontváros


Kedves Bogi!

Az utóbbi időben több fantasyt is olvastam, és mintha egy trendet vélnék felfedezni. A fantasy-láz Harry Potterrel kezdődött, s a népszerű sorozatot számtalan ifjúsági regény követte ebben a műfajban. Számomra úgy tűnik, hogy a kiválaszott fiú szerepét, a kiválasztott lány szerepe vette át. Hogy ez minek köszönhető, fogalmam sincs.
A francia Harry Potter neve Ocksa Polock. Magyarul még nincs, de hamarosan lesz.
Kerstin Gier Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld sorozatában is lány a kiválasztott.
Nincs ez másként Cassandra Clare A halál ereklyéi című 4 részes sorozatában sem. A könyveket a Könyvmolyképző Kiadó honlapján fedeztem fel. Az egyik göteborgi kollégám mind a négy részt olvasta angolul, és nagyon jónak találta. Így aztán kíváncsivá tett. Neki egy kislány javasolta a sorozatot a könyvtárban.
Kértem egy Csontváros olvasópéldányt a kiadótól, s amikor olvasni kezdtem, felfedeztem, hogy legalább olyan jó, mint Rowling regényei, csak a gimnazista korosztályt célozza még, s irtó jó humora van. (A Bookline.hu-n 148 szavazatot kapott.) A kiváló fordítás Kamper Gergely munkáját dícséri, akivel alkalmam volt összeismerkedni a Facebook-on.
Tehát újra egy kiválasztott, s újra egy lány. A Csontváros főhőse Clary Fray, egy átlagos New Yorki-i diáklány, akinek az élete egyik napról a másikra megváltozik. Gyerekkori barátjával, Simonnal, aki mellesleg szerelmes belé, egy éjszakai klubban, a Pandemoniumban szórakozik. A lány felfigyel egy kékhajú fiúra, akit három másik, mások számára láthatatlan fiatal követ. A lány utánuk lopódzik, és szemtanúja lesz, amint a fiút elteszik láb alól. De előtte még bejelenti, hogy Valentine visszatért.
A három különös tetoválásokkal ékesített ifjú árnyvadász (Jace, Alec és Isabelle), akiknek az a feladata, hogy megszabadítsák a világot a démonoktól. Vagyis azoktól a gonosz szellemektől, akik más dimenzióból származnak.
A Csontvárosban mondinak hívják az embereket.
Nemsokkal ezután elrabolják Clary édesanyját, őt pedig majdnem megöli egy démon.
Clary Jace segítségével menedéket talál az Intézetben, s később az is kiderül, hogy az anyukája is árnyvadász volt. Ám amikor a 2 éves fia, Jonathan Clare megégett egy tűzvész során, szakított addigi életével. Clary elől pedig eltitkolja múltját. A lány úgy tudja, hogy az apja autóbalesetben halt meg, mielőtt ő megszületett.
Sokat olvasott könyvtárosok ilyenkor sejteni vélik, hogy ez a halottnak vélt kisgyerek még feltűnik később a könyvben. De vajon melyik szereplő lehet az?
Clary beleszeret Jace-be, de Alec személyében vetélytársra lel. Úgy vélem, merész dolog az álszent USÁ-ban egy homoszexuális fiú érzelmeit pozitív fényben feltüntetni egy ifjúsági regényben.
A Csontváros élvezetes, lebilincselő olvasmány, tele váratlan fordulatokkal. Ami a leginkább megfog az a könyv fiatalos humora. A párbeszédek igen életszerűek.
Már meg is vettem a sorozat második részét, a Hamuvárost.
Bogikám, ezt ne hagyd ki!
Ja, és 2013. nyarán film is lesz belőle.

Üdvözlettel  a nyárias Göteborgból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: