2012. május 5., szombat

Gail Carriger: Soulless. Lélektelen


Gail Carriger Soulles. Lélektelen című regénye a Könyvmolyképző Kiadó Aranypöttyös sorozatában jelent meg áprilisban.
A regény hősnője, Alexia Tarabotti kisasszony 25 évesen vénlány Viktória királynő korában Londonban. A bálban, ahová két mostohatestvérével hivatalos, számára nem a bálterem, hanem a könyvtár jut osztályrészül. Ott pedig egy vámpírral akad össze, aki rátámad. Szerencsétlenségére nem tudja, hogy Alexia természeten túli lény, aki lélek nélkül született. S ezért a puszta érintésével vissza tudja változtatni a vámpírokat és a vérfarkasokat emberré.  Alexia kénytelen ártalmatlanná tenni a kóbor vámpírt, aki egyik bolyhoz sem tartozik. Ekkor hirtelen felbukkan a NYIHA (Természetellenes Személyek Nyilvántartó Hivatala) főnöke, a jóvágású Lord Maccon, aki mellesleg vérfarkas, Lyall professzorral egyetemben.
Eme haláleset események láncolatát indítja el. Miss Tarabotti meghívást kap Nádasdy grófnőtől, a vámpírkirálynőtől. Minő véletlen ez a név! (Mifelénk Báthory Erzsébetnek hívják.) Amint Alexia az esti látogatás után kilép a grófnő ajtaján, elrabolják. De Lord Maccon ezúttal megmenti.
A megtermett, szókimondó és határozott Alexia furcsa érzéseket kezd táplálni a mogorva farkasember iránt, s szerelmi együttlétük több ízben is mosolyt csal az olvasó arcára. A farkasok között a szukának kell kezdeményezni, amint azt miss Tarabotti megtudja.
Lyall professzor időközben kideríti, hogy Canterburyben rejtélyes módon eltünedeznek a kóbor vámpírok és a magányos farkasok. Vajon ki tünteti el őket és miért?
Többet igazán nem szabad elárulnom a cselekményből.
Olvasás közben azon gondolkodtam, vajon melyik korosztály kedveli ezt a stílust, amit steampunknak neveznek. Úgy tippelek, hogy mindazon hölgyek, akik szeretik a 19. században játszódó kosztümös filmeket. De talán a vámpírok és farkasemberek elriasztják a 40+ korosztályt. Hát, nem is tudom. A könyv mindenesetre könnyed, felhőtlen nyári szórakozást ígér.

Sok-sok üdvözlettel Göteborgból:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: