2008. április 10., csütörtök

Henrik Lange 80 romaner för dig som har bråttom

Kedves Bogi!

Felejtsd el az összes kötelező olvasmányt! Minek több száz oldalt olvasni, amikor 4 kép is elég, hogy egy könyv mondanivalóját összefoglalja.
Az ősz egyik legeredetibb svéd könyve kétségkívül Henrik Lange: 80 romaner för dig som har bråttom (80 regény a számodra, aki siet) című műve. Henrik Lange 80 ismert regényt foglal össze mesterien egyetlen oldalon 4 képben, némi szöveggel, képregény formában. Néhány ezek közül: a Biblia, Az oroszlánszívű fivérek, Az öreg halász és a tenger, az Odüsszeusz, Oliver Twist, Robinson Crusoe, Rómeó és Júlia, Tíz kicsi néger.
A könyvről úgy 80 svéd blog tesz említést, s ez is a népszerűségét bizonyítja. Az egyik blogon találtam egy ötletet, amit most ellopok.
4 könyv szöveges részét írom le először. Kíváncsi vagyok, kitalálod-e, melyek ezek.
Azután megmutatom a képet is.
Egy másik blogon egy tanárnő írja, hogy ezt az ötletet nagyon jól lehet használni az iskolai oktatásban is. Sok osztályban íratnak könyvrecenziót a diákokkal. Ehhez mostmár azt is lehet kérni, hogy rajzolják le 4 képben a könyv tartalmát is.

Sok-sok üdvözlettel a ködös Göteborgból:

Melissa

Robertet a Louvre-ba hívják, hogy megfejtsen egy rejtjelet, amit egy meggyilkolt intendáns hagyott hátra, azonban őt magát vádolják gyilkossággal, és megszökik a rendőrség elől.
Rájön, hogy a rejtjel a Szent Grálhoz vezethet. Azt azonban többen is meg akarják szerezni, a Vatikán, egy őrült albínó és egy Grál-fanatikus meg akarja állítani.
Robert megtalálja a Grált, ami egy sír a Louvre-ban. Ott van Mária Magdaléna, Jézus barátnője eltemetve.

Josef K-t egy reggel börtönbe zárják, anélkül, hogy tudná, miért.
Hiába próbálja bizonyítani ártatlanságát az ügyésznek, habár azt sem tudja, mivel vádolják.
Az ítélet meghozatik, és Josef K-t kivégzik.

Frodó kapott egy mágikus gyűrűt, amit azonban a gonosz Szauron meg akar szerezni, mert akkor ő irányíthatja az egész világot.
Frodónak el kell mennie az Ítéletnapja hegyre, hogy megsemmisítse a gyűrűt, egy csomó ork és más ördöngősség azonban meg akarja állítani.
Frodó végül célhoz ér, és tűzbe veti a gyűrűt.

Mikael, akit Wennerström pénzember megrágalmazásáért elítéltek, Vangertől azt a feladatot kapja, hogy írja meg a családja történetét.
A feladat csak ürügy. Mikaelnek valójában Vanger eltűnt rokonát, Harrietet kell megtalálnia.
Mikael megtalálja Harrietet Ausztráliában. Vanger pedig segít neki rács alá tenni Wennerströmöt.Dan Brown: Da Vinci-kód
Franz Kafka: A per
J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura
Stieg Larsson: A férfiak, akik gyűlölik a nőket

A képek a szerzö és a svéd kiadó hozzájárulásával kerültek fel a blogra.

Nincsenek megjegyzések: