2009. február 26., csütörtök

INTERJÚ FENYŐ D. GYÖRGGYEL - a Pagonyból

Kedves Bogi!

Tudom, tudom, fordítanom kell gözerövel. De nem állhatom meg, hogy ne hívjam fel rá a figyelmedet, ha jó írást találok. A Pagonyban arról olvasható egy cikk, mit olvassanak a gyerekek. Nagyon jó. Egy dolgot hiányolok csak.
Bogikám, mit gondolsz egy tanár mennyire tájékozott abban, hogy milyen gyermek- és ifjúsági irodalom jelenik meg? A svéd kiadók kb. 1500 címet adnak ki évente. Képtelenség követni. Pláne olvasni. Éppen ezért vannak az elkötelezett gyerekkönyvtárosok meg iskolai könyvtárosok, akik nemcsak figyelemmel kísérik, hogy mi történik gyermekkönyvügyben, hanem még élvezettel olvassák is a könyveket meg ajánlják. A svédek pedig évente egy 300 címet ajánló listát is összeállítanak az évi könyvtermésböl, hogy könnyebb legyen a választás.
Szerintem sem olvasnak kevesebben a gyerekek, mint a mi idönkben. Azzal pedig egyetértek, hogy másképpen és mást, hiszen ma olyan nagy a választék, és sok értékes és csodálatos meg izgalmas könyv jelenik meg manapság. A svédek pedig külön hansúlyt fektetnek rá, hogy a svéd írók müveit külön ajánlják. Persze itt 800 cím jelenik meg évente svéd szerzök tollából.
Na, most irány a munka.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

A Fenyö D. Györggyel készült interjút ITT olvashatod.

Nincsenek megjegyzések: