2009. február 11., szerda

A Pagony ismételten meghirdeti Aranyvackor pályázatát

Kedves Bogi!

Ma kaptam meg a Pagony legújabb hírlevelét. Ide kívánkozik.
Nálunk most minden éjjel havazik, de napközben el is olvad.
Na, most megyek fordítani, de azért, ha valami érdekeset találok gyerekkönyv-ügyben, újra jelentkezem.

Szeretettel üdvözöllek:

Melissa


Idén is lesz Aranyvackor!

A kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető.

Várunk még nem publikált szövegeket: meserészletet vagy egész mesét, és/vagy a szöveghez szervesen illeszkedő legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot.

A 2009-es pályázat témája: A VÁROS

A zsűri elnöke és a pályázat védnöke:

Gyulai Líviusz, Munkácsy Mihály-díjas, Kossuth-díjas grafikusművész

Fődíj:100.000 Ft

A pályázat beérkezési határideje: 2009.március 31.

A májusi díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Bővebben...

Miért van szükség egy ilyen díjra?
Közhelynek tűnik, a gyakorlat azonban azt mutatja, nem fölösleges elmondani: nem mindegy, hogy mit lát, mit hall, és mit olvas a gyerekünk. Sőt! Ahhoz, hogy gyerekeinkből művészetértő és a művészetet, olvasást szerető felnőtt váljék, nagyon komolyan kell vennünk, hogy az, amit lát, hall és néz, jó minőségű legyen. A MKKE adatai szerint a Magyarországon megjelenő könyvek 10%-a gyerekkönyv – és ennek a 10%-nak legnagyobb örömünkre egyre nagyobb hányada a szövegre és illusztrációra egyaránt adó, minőségi munka. A külföldi kínálattal összehasonlítva azonban még mindig azt látjuk, hogy kevés itthon az igazán jó gyerekkönyv, az olyan kiadó, aki tudatos koncepcióval rendelkezik, és az olyan szülő, aki megfontoltan tudna választani az óriási és áttekinthetetlen kínálatból.
A díjalapítással – természetesen azon túl, hogy új tehetségeket találjunk – az volt a célunk, hogy az alkotók megismerhessék egymást, a kiadók megismerhessék az alkotókat, a sajtó és rajtuk keresztül a nagyközönség pedig megismerhesse azokat a kiadókat, akik komolyan gondolják azt, hogy egy gyerekkönyv elkészítése egyáltalán nem gyerekjáték, hanem komoly szakma. Azt vártuk (és úgy érezzük, sikerült is valamit elindítanunk), hogy kicsit felpezsdüljön és színvonalasabbá váljék a magyar gyerekkönyv-piac, és hogy a gyerekkönyvekhez való hozzáállás és a gyerekirodalomról való gondolkodás végre itthon is felnőtté váljék.

Nincsenek megjegyzések: