2009. február 8., vasárnap

Sonya Hartnett: The Ghost´s Child

Kedves Bogi!

Sonya Hartnett ausztrál írónő az ALMA-díj (The Astrid Lindgren Memorial Award) 2008. évi nyertese. A díjjal 5 millió svéd korona jár. Kíváncsian vettem kezembe az írónő legújabb kötetét, hiszen még semmit nem olvastam tőle. A könyv svéd címe Pojken i soffan (A fiú a díványon), s a Bonnier Carlsen Kiadó igencsak kitett magáért. A borító gyönyörű , s minden fejezet egy képpel kezdődik.
A történet az idős Maddyről szól, aki egy délutáni sétáról hazatérve egy ismeretlen fiút talál a házában a díványon ülve. Beszélgetni kezdenek, s Maddy elmeséli élete történetét.
Gazdag gyártulajdonos, elfoglalt édesapa és életét a jótékonykodásnak szentelő édesanya mellett nőtt fel, talán valahol Ausztráliában. Tanulmányait egy lánynevelő intézetben folytatja, s amikor 16 évesen hazatér, az édesapja maga elé hivatja. Azért, hogy kitudakolja, mennyit tanult az elmúlt esztendők során, egy kérdést tesz fel neki: “Melyik a leggyönyörűbb teremtmény a világon?” Maddy megszeppen a vizsgáztatástól, s azt válaszolja, hogy a tengeri sas. Az édesapa nem elégedett a válasszal, s hogy megmutassa, mennyi gyönyörűség van a világon, kétéves föld körüli útra viszi a lányát. Az utazás utolsó napján születésnapi ajándékot ad Maddynek, s újra felteszi a kérdést. A lány azt feleli, hogy a kérdésre nincs válasz, hiszen a sok gyönyörű teremtmény nem hasonlítható össze egymással. Az apa pedig azt mondja, hogy a válasz benne van az ajándékdobozban, de a lány csak akkor bonthatja ki, ha ö már elhagyta a hajókabint.
Bogikám, kitalálod, mi volt a dobozban? Nem, nem árulom el, hátha egyszer megjelenik magyarul is.
A The Ghost´s Child filozofikus szerelmi történet. Engem Garcia Marquez és Coelho stílusára emlékeztet. Igazi élmény volt olvasni.
Az ALMA-díjról még annyit, hogy a 2009. évi ALMA-díj nyertesének a nevét 2009. március 24-én 13 órakor hozzák nyilvánosságra Astrid Lindgren szülővárosában, Vimmerbyben. Ugyanabban az órában jelentik be Bolognában is a Gyerekkönyv Világkiállításon. A díjra 153 írót, illusztrátort ill. szervezetet jelöltek 60 országból 6 világrészről. Magyar jelölt sajnos nincs.
Bogikám, ugye, reménykedhetünk benne, hogy jövőre lesz?

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: