2009. július 17., péntek

Hans Christian Andersen-díj, 2010 a Gyerekirodalom blogon

Kedves Bogi!

Nemrég fedeztem fel, hogy Sándor Csilla (Csodaceruza) új blogot kezdett Gyerekirodalom címmel, aminek nagyon örülök. A legutolsó bejegyzés a Hans Christian Andersen-díj, 2010. Mivel nem sikerült megjegyzést írnom a blogon, ezt most ide csatolom.

"Kedves Csilla, örülök a blognak:)
Nos, az Andersen-díjat a svédek a kis Nobel-díjnak nevezik. Eddig három alkalommal nyerte meg svéd író: Astrid Lindgren, Maria Gripe, Tove Jansson. Az utóbbi ugyan Finnországban élt, de svédül írt.
Sajnálom, hogy magyar jelöltek nincsenek. Valóban elárul valamit az adott országban a gyerekirodalom státuszáról, hogy nominálnak-e vagy nem.
A két svéd jelöltről annyit, hogy Lennart Hellsing most 90 éves, Astrid Lindgren és Tove Jansson kortársa. Ők hárman újították meg a svéd gyerekirodalmat. Lennart Hellsing gyerekverseket írt, és az ő érdeme, hogy van Svéd Gyerekkönyvintézet, amelynek a vezetője is volt.
Egyébként az Andersen-díj egyik zsűritagja a Svéd Gyerekkönyvintézet mostani elnöke, Jan Hansson.
Anna-Klara Tidholm pedig kitűnő illusztrátor, aki a minimalista stílusú képeket vezette be a svéd gyerekkönyvekbe. Mi is nagyon szerettük, amikor a lányom kicsi volt.
A svédek pedig azt szeretnék, ha az ALMA-díj megelőzné az Andersen-díjat. Nemrég hallottam az ALMA-díj elnökét előadást tartani, és elmondta, hogy nagyon nehéz a döntés, hiszen a kisebb országok jelöltjeit csak a saját országukban ismerik. Lám, Te is csak olyanokra szavaznál, akiket ismersz, igaz?
Az ALMA-díj zsűrije ezért megpróbál fordítást készíteni a jelöltek műveiből. Szerintem ez lehetetlen vállalkozás, amikor több, mint száz jelölt van. Az elnök elmondta még, hogy észrevették, több ország is új jelöltet állít, ha nem nyer egy évben. De ezáltal csak a jelöltek száma nő, mert az előző éviek ugyanúgy bent maradnak.
Véleményem szerint sokkal nagyobb esélye van arra egy angolszász írónak, hogy megnyerje a díjat, mint bárki másnak. Hiszen az angol és amerikai írókat az egész világon fordítják, és ezért ismerik is.
Úgy gondolom, ezért volt könnyebb az ez évi döntés, amikor egy palesztin gyerekirodalmat terjesztő szervezet kapta meg az ALMA-díjat.
Az Andersen-díjról még annyit, hogy több eddigi nyertes könyveit is az Animus Kiadó jelentette meg Magyarországon, ami pedig a kiadó dicséretére válik."

Üdvözlettel,

Melissa

1 megjegyzés:

csilla írta...

Melissa!
Nagyon köszönöm a hozzászólást. Érdekes, amit írtál a díjról. És köszönöm, hogy többet tudhattam meg a svéd jelöltekről.
Azokra szavaznék persze, akiket ismerek. (A listát böngészve egész hiányos a tudásom, hogy ki kicsoda a nemzetközi gyermekirodalomban.) Ha időm engedi, a jelölteket próbálom megismerni az interneten keresztül. Ezért is lenne fontos, hogy magyarok is szerepeljenek rajta, mert ez egy esély lenne arra, hogy egyáltalán megtalálják őket.