2009. október 29., csütörtök

Svéd eladási sikerlisták - gyerekkönyvek

Kedves Bogi!

A Gyerekirodalom blogon a magyar sikerlistáról olvastam. Kíváncsi lettem, vajon milyen gyerekkönyveket vásárolnak most a svédek.
A listát Stephenie Meyer két könyve vezeti (Genom dina ögon és Så länge vi båda andas, ami a Twilight-sorozar 4. része).
A lista 3. helyén Jo Salmson fantáziasorozatának a legújabb része áll, Jakten på Tam címmel. Ezt alsó tagozatosok olvassák. Jo Salmson egyébként álnév. Az írónö valódi neve Catharina Wrååk, és a Natur och Kultur Kiadó gyerekirodalmi osztályának a vezetöje. Azelött a Bonnier Calsen Kiadónál dolgozott.
A 4. helyet Petter Lidbeck 8 részböl álló detektivregény-sorozatának az utolsó része foglalja el: Det glömda brevet. Ezt mindenképpen el fogom olvasni.
Az 5. Jan Lööf ismert illusztrátor Pelle och Frasse címü képeskönyve.
A 6. és 7. helyen Adam Blade fantáziasorozatának két legújabb része áll. Ezt megint alsó tagozatosok olvassák.
A 8. helyen Pija Lindenbaum Siv sover vilse címü képeskönyvét találjuk. Ezt a könyvet August-díjra jelölték. Pija már egyszer megkapta ezt a díjat. Ma láttam a könyvesboltban, hogy a könyv mellé párnahuzatot is lehet kapni. Most még beszéljen nekem valaki válságról!
A 9. Johanna Lidbeck Tänk om det är jag címü ifjúsági regénye. Ezt Mazsola a blogján a születésnapjára kéri. Én is el fogom olvasni.
A 10. helyen pedig Darren Shan legújabb könyve áll.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az AdLibris internetes könyváruházból könyvtárak is vásárolnak, nem is kevés könyvet.

Még megjegyzem, hogy az AdLibris nagy vihart kavart a kisebb könyvkiadók körében az utóbbi idöben. Éppen most folyik egy vita a sajtóban és a Svensk Bokhandel honlapján. Az Adlibris ugyanis kiküldött egy szerzödést a kiadóknak, mondván, hogy a javukat akarja, és a saját raktárában fogja tárolni a könyveiket. Ennek ellenében 20%-ot kér a könyv kiadói árából (itt szabadárasak a könyvek), és a szállítási költséget a kiadónak kell állni. Rapunzel kiadói ára 80 korona, ebböl lejön 20% + 36 korona szállítási költség. Ugye, mondanom sem kell, hogy alig marad valami. Ök pedig kb. 145 koronáért árulnák. Több kis kiadó nem írta alá a szerzödést. Ezeket az Adlibris kizárta az internetes áruházból. Most éppen visszakoznak a kritika hatására. Szóval áll a bál, és majd látjuk, mit hoz a jövö.
A Bokus sikerlistája némileg eltér ettöl, de ök hetente jelentetik meg a listáikat, míg az Adlibris havonta.
Sok-sok üdvözlettel:
Melissa

Nincsenek megjegyzések: