2009. november 4., szerda

Michael Grant: Gone. De övergivna

Kedves Bogi!

Michael Grant Gone címü regényét már ajánlottam áprilisban. A nyár végén aztán megjelent svédül is. Fogalmam sincs, minek ez a sietség. Dan Brown legújabb könyve, The Lost Symbol, szeptemberben jelent meg angolul, svédül pedig októberben. Hat fordító dolgozott rajta. Három hónap múlva pedig már réginek számít. Jó, biztosan nagy hasznot jelent majd a kiadónak, hiszen így karácsony elött megtalálható minden nagyobb élelmiszerboltban - is.
De visszatérve a Gone-ra. Hát azért ez egy elég borzasztó ifjúsági regény. Egy barátom azt jósolta, hogy kb. a feléig fogom bírni. Csak azért olvastam végig, mert kíváncsi voltam, hogyan végzödik. Persze, ez egy nagyon jó regény, és végre sci-fi, amiböl mostanában nagyon kevés van.
A történet Kaliforniában játszódik, ahol egyik pillanatról a másikra, minden 15 évesnél idösebb ember eltünik. Érdekes kérdéseket vet fel a könyv: ki gondoskodik a kicsikröl, hogyan oldják meg az étkezést, mi lesz a közbiztonsággal, ki látja el a betegeket stb. Idövel kiderül, hogy bizonyos gyerekek természet feletti erövel bírnak.
A könyv olvasása során két magyar kötelezö olvasmány is eszembe jutott. Az egyik A Pál utcai fiúk, mert itt is két banda verseng egymással azért, kié is legyen a hatalom. A másik pedig az Egri csillagok, hiszen itt is egy csomó kegyetlenség leírását olvashatja az olvasó. Pl. az egyik banda tagjai bebetonozzák a természetfölötti erövel rendelkezö gyerekek kezeit, és rabszolgaként tartják öket fogva. Azt pedig a világért sem gondoltam volna (számos ifjúsági regény olvasása után), hogy a könyv végén a prérifarkasok széttépik az óvodás gyerekeket.
A könyv két föszereplöje, Sam és Astrid között szerelem szövödik, és mindent megtesznek azért, hogy megfejtsék a titkot, mielött Sam 15 éves lesz, és eltünik. Csak annyit árulok el, hogy a könyv folytatása következik, valószínüleg hamarosan. Ebböl talán mindenki kitalálja.
A könyvben még fontos szerepet játszik egy atomerömü, ami körül áthatolhatatlan zóna alakul ki.
Bogikám, azt ugyan nem tudom, hogy a Gone megjelenik-e magyarul, de csak akkor olvasd, ha jók az idegeid.

Üdvözlettel:

Melissa

2 megjegyzés:

zakkant írta...

Nagyon lebilincselt a Köddé váltak c. könyv. Sajnos Magyarországon azóta sem jelentették meg az újabb részét, pedig már az író a 4-et írja :( Angolul kicsit nehéz olvasni, de már elkezdtem mert nagyon érdekel Sam, Astrid, Pete, Computer Jack meg a többi gyerek sorsa. Szuper amúgy a blogod ;) Látom nagy könyvfan vagy, úgyhogy a saját kis könyves blogomra kilinkeltelek, mert érdekes dologról írsz. Remélem nem bánod! ÜDV: Anett

Melissa írta...

Köszönöm a dicséretet, Anett. Azt hiszem, neked Az éhezök viadala c. könyv is tetszene.
http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=84877&type=22&_v=Collins_Suzanne_Az_ehezok_viadala