2010. október 17., vasárnap

Svéd gyerekkönyvkatalógus 2010

Kedves Bogi!

Szeptemberben a Göteborgi Könyvvásárra újra megjelent a Gyerekkönyvkatalógus, amelybe szakemberek válogatták ki az idei év legjobb gyermek- és ífjúsági könyveit. Amint azt a Barnens bibliotek honlapon olvasom, a katalógus 294 könyvet ismertet korcsoportonként, ill. témánként. A katalógusban találhatók még riportok, keresztrejtvény és vetélkedök is. A neten is olvasható. Az internetre minden könyv felkerül, amit a kiadók beküldtek, tehát nemcsak ez a 294 cím.
Az igényesen kiállított, jó minöségü papírra nyomtatott katalógust 400 ezer példányban nyomtatták és 2 millió svéd koronába (200 ezer euró) került.
A katalógus ingyenesen megrendelhetö könyvtárakba, óvodákba, iskolákba és egyéb intézményekbe.
Kiváló segédanyag könyvtárosoknak, pedagógusoknak, szülöknek és persze elsösorban gyerekeknek.
A katalógusban szereplö 294 könyvböl egy zsüri már ki is választott 100 könyvet, s ezek felkerültek a 100-as listára. Ez a lista azt a 100 könyvet tartalmazza, amelyeket a Könyvzsüri versenyéhez javasolnak. De szavazni nemcsak ezekre lehet, hanem minden 2010-ben megjelent könyvre.
A 100-as listára felkerült könyvekröl egy nagyon szép nyomtatott plakát is készült, amit felfüggesztenek a könyvtárakban, óvodákban, iskolákban. Ez a netröl is kinyomtatható.
Örömmel írhatom neked, hogy Paulovkin Boglárka Róka és Egér új otthont keres címü képeskönyvének svéd változata bekerült a gyerekkönyvkatalógusba. A 100-as listára sajnos nem került fel, de ez érthetö is, hiszen nagyon nehéz sok jó képeskönyv közül néhányat kiválasztani. A könyvet megjelentetö Felis Kiadó pedig még nagyon új és ismeretlen.
Azért remélem, hogy mindazok, akik a magyar kultúrát szeretnék támogatni Szendvicsországban, kérik majd a helyi könyvtárat, hogy vásárolja meg Paulovkin Boglárka Räven och Musen letar ny lya címü könyvét. S talán még olyan is lesz, aki ajánlást ír hozzá a Gyerekkönyvkatalógus honlapján.

Üdvözlettel a hideg, de napsütéses Göteborgból:

Melissa

2 megjegyzés:

Kata írta...

Gratulálunk Boginak!

Melissa írta...

Én is örülök, hogy a svéd zsürinek, amelyik könyvtárosokból, pedagógusokból, illusztrátorokból áll, tetszett a könyv.