2011. szeptember 3., szombat

Varró Dániel: Akinek a lába hatos. Korszerű mondókák kisbabáknak

Kedves Bogi!

Mai levelemet egy vallomással kezdem: szeretem Varró Dániel verseit.
Amikor tavaly láttam a neten, hogy Varró Dániel apuka lett, és gyerekverses kötete jelent meg, úgy gondoltam, ennek a könyvnek nem kell reklám, hiszen a fiatal költő neve árulja azt. Legalábbis Budapesten. A vidéki városokban nem biztos.
Naivan azt hittem, hogy Peperónia összes gimnáziumában Varró Dániel versével búcsúznak a diákok a ballagáson. Most, hogy a nyáron otthon jártam, és több ismerősömmel is beszéltem, megkockáztatom, van olyan gimnáziumi magyartanár, akinek fogalma sincs róla, ki az a Varró Dániel. Érettségi tétel ide vagy oda.
Júliusban visszafelé jövet Göteborgba a Nők Lapja Évszakok 2011. nyári számában Vámos Miklós riportját olvastam Varró Dániellel, ahol éppen az Akinek a lába hatos mondókáskönyvről nyilatkozik.
Bevallom, fogalmam sem volt, miért az a címe, hogy Akinek a lába hatos. Ezen igazán eltöprengtem. A válasz a kötet egyik versében található.
Miről is szól ez a kötet? Apuka és kisbaba kapcsolatáról. (Ebből pedig nagyon kevés van a magyar irodalomban.)

A mondókák modernek, viccesek és nagyon varródanisak. Érdemes némelyiket kívülről is megtanulni és mondogatni a picinek. Apukádat esetleg anyukádra lehet cserélni a szövegben.
Nos, ha lehetőségem lenne rá, szívesen küldenék egy Akinek a lába hatos kötetet Kiss Ottónak. (Itt jegyzem meg, hogy az Emese almája második kiadásban is megjelent.) Látom a fészbukon, hogy most ő is babázik.
Hogy is írja Varró Dániel a Csukolgatóban?

“Emleget az egész család,
a képeket nézik épp,
miket rólad a facebookra
feltöltött nénikéd.

Ezért kezdtél csukladozni,
hukk-hukk-hukk,
de ahogy jött, el is múlik
ukkmukkfukk."

Varró Dániel korszerű mondókáit jól kiegészítik Maros Krisztina ugyancsak korszerű illusztrációi. A kötet 2011-ben elnyerte a “Szép Magyar Könyv díjat”.

Jó ötletnek tartom, hogy a Manó Könyvek külön könyvjelzőt is tesz a könyveibe.

Üdvözlettel:

Melissa

Ps.: Most látom a Manó Könyvek hírlevelében, hogy szeptember végén megjelenik Varró Dániel második mondókáskönyve, Akinek a foga kijött címmel.

Varró Dániel: Lábméregető

Akinek a lába hatos,
az a baba csodálatos.

Akinek a lába hetes,
az a gyerek tökéletes.

Lába hanyas önnek?
Kilences. A nyolcas zoknik
most már rám se jönnek.

Kinek lába kilences,
az a baba igen fess!

Akinek a lába tizes,
annak egy új zoknit fizess,
slussz-passz, pussz!

2 megjegyzés:

Pack Your Luggage Blog írta...

Kedves Mária, üdvözlet Finnországból:). Győrben épp most van a Könyvszalon,és Anyukám mesélt Varró Dániel verséről (Akinek a lába 6-os). Rákerestem a neten, és így találtam az Ön blogjára, ami nagyon tetszik.

Melissa írta...

Kedves Mónika!

Üdvözlet Finnországba! Örülök, hogy tetszik a blogom:)