2011. szeptember 25., vasárnap

Bosnyák Viktória: Mantyusok. Ki van a zsebemben?

Kedves Bogi!

A nyáron megvettem Bosnyák Viktória kezdő olvasókhoz szóló sorozatának a második részét: Mantyusok. Ki van a zsebemben? Nagy izgalommal vártam már a folytatást. Itt az első részben megismert Dzseki manó üknagymama lett.
A mantyusok olyan manók, akik képesek valamilyen állattá változni, főleg kutyává. Innen az elnevezés: manó + kutya = mantyus.
A Ki van a zsebemben? főszereplője Manka, aki a mantyusiskola második osztályába jár. A diákok éppen azokat a varázsigéket tanulják az órán, amelyek segítségével meg tudják változtatni a méretüket, ill. kutyává tudnak változni. A varázslat azonban csak akkor sikerül, ha a kis manók szívvel-lélekkel egy gyereknek próbálnak segíteni. (Olvasás közben itt önkéntelenül eszembe jut Harry Potter.)
Az osztály a tanító néni vezetésével kirándulást tesz a játszótéren, ahová éppen egy második osztály jön játszani.
Manka észrevesz egy kislányt, aki magányosan ül egy padon. Kutyává változik, és odaszalad hozzá. Amikor az emberek felfedezik, kiabálni kezdenek. Manka végül a kislány zsebében köt ki.
A lányt, akit Fanninak hívnak, az édesanyja egyedül neveli. Az osztálytársai kiközösítik, és csúfolják, amiért neki nincsenek olyan szép ruhái, mint a többieknek. Fannit a rajzolás vigasztalja meg, otthon ruhákat tervez.
Hogy hogyan lesz végül szép ruhája Fanninak Manka segítségével? Hogyan talál barátokra? Hogyan kezd Fanni anyukája gyerekruhákat varrni üzleteknek? És hogyan jut haza Manka? A történetből kiderül. Ahogy az is, hogy egy kis nebulónak nem is olyan könnyű észben tartani a sok-sok varázsigét.
Bosnyák Viktória újra kiváló könyvet írt, amit ismét a török illusztrátor, Gözde Bitir Sindirgi rajzai tesznek színessé.
Jó szívvel ajánlom a könyvet minden olyan kisdiáknak, aki éppen most tanult meg olvasni. Hangos olvasásra is nagyszerűen használható.

A könyvben a következőt olvasom:
“Bosnyák Viktória könyveihez ingyenes feladatlap igényelhető az info@konyvmolykepzo.hu címen.” Hát, ezt kipróbálom!

Üdvözlettel:

Melissa

Ps.: A könyv a Tanítók Egyesületének ajánlásával jelent meg.

Milyen a jó könyv?

Bosnyák Viktória Mantyusok sorozatának második kötetét, a Ki van a zsebemben?-t tartom a kezemben. Az elsőt már felolvastam az elsős osztályomnak is, és nagy tetszést aratott. Reménykedem, hogy a folytatás is fejleszti a gyerekek fantáziáját, kellemes lelki táplálékot ad. Fontos, hogy könnyen érthető legyen, kapcsolata legyen az élettel, és érzelmi kapaszkodót nyújtson.
Ennek a könyvnek a nyelvezete is megfelel az alsós korosztály életkori sajátosságainak. Szimbolikus formában az élet nagy kérdéseivel foglalkozik, komoly problémákat jár körbe, s megoldást is nyújt, hiszen a végén minden jóra fordul.
Ajánlom a könyvet minden kollégámnak, hogy olvassa fel a gyerekeknek, és ajánlom a gyerekeknek, hogy érezzék meg, mennyire jó olvasni.
Kellemes együtt töltött meséléseket kívánok mindenkinek!

Csájiné Knézics Anikó
A Tanítók Egyesületének elnöke

Korábbi cikkek:

Bosnyák Viktória: Mantyusok. Bátorság, Tomi!

Interjú Bosnyák Viktóriával

2 megjegyzés:

Kata írta...

A borító és a cím alapján nem vásároltam volna meg (ennyire előítéletes és befolyásolható lennék?), így viszont már érdekel, ami belül van:) Köszi, Melissa!

Melissa írta...

Szívesen. Igen, a borító sokszor árulja a könyvet. Ezt a rajzot egy török illusztrátor készítette, s talán egy kicsit más, mint amihez hozzászoktunk. De úgy gondolom, jó, ha megismerünk mást is.
Kölcsönözd a könyvtárban, s azután is eldöntheted, hogy megveszed-e vagy sem.