2012. április 1., vasárnap

Kate DiCamillo: Tigris, tigris, sárga láng

Kedves Bogi!

Nemrég jelent meg svédül Kate DiCamillo The Tiger Rising című könyve. A svéd címe Tigern. Magyarul a Könyvmolyképző Kiadó adta ki 2008-ban Tigris, tigris, sárga láng címen.

Kate DiCamillo regényei mély érzelmeket dolgoznak fel, és az írónő gyakran szimbólumokat használ. Itt sincs ez másként. A könyvben a 12 éves Rob Horton egy nap az erdőben sétál, amikor egy ketrecbe zárt tigrist fedez fel. Ugyanazon a napon új lány száll fel az iskolabuszra. Sixtine bátor, visszavág a csúfolódoknak az iskolában, és nyíltan kimutatja az érzelmeit.

Rob egy évvel korábban veszítette el az édesanyját, ezért költöznek Kaliforniába. Az apa felejteni akar, magába zárkózik, és még azt is megtiltja a fiának, hogy az édesanyja nevét kiejtse. A fiú magába zárja a gyászt, ami betegség formájában kerül felszínre.

A lábán kiütések jelennek meg, amik nem akarnak eltűnni. Mivel a szülők arra panaszkodnak, hogy a fiú megfertőzi a gyerekeiket, az igazgató azt kéri, hogy Rob ne járjon iskolába.

Sixtine is magányos. Azért költöztek ide az anyukájával, mert az apukája elhagyta őket. Sixtine állandóan azt várja, hogy az apukája érte jöjjön. Nem hajlandó elismerni, hogy csak áltatja magát.

Rob mindennél jobban vágyik a lány barátságára, de ahhoz arra van szükség, hogy meg merje nyitni a lelkét. A fiú elvezeti a tigrishez az erdőbe. Sixtine úgy gondolja, hogy a tigrist nem szabad fogságban tartani. Amikor Rob hosszas töprengés után rászánja magát, hogy kinyissa a ketrec ajtaját, a gyerekek rájönnek (ahogy Rob apja is), hogy bizonyos dolgokat, mint az emlékeket, a gyászt, a tigriseket nem lehet örökre bezárni.

Remélem, hogy ez a könyv sok gyerekhez eljut, mert igazán érdemes elolvasni, és elbeszélgetni róla. Hangos olvasásra is kivállóan alkalmas.

Még csak annyit jegyzek meg, hogy a svéd borító nagyon szép lett. DiCamillo könyveit a göteborgi Kabusa Böcker jelenteti meg svédül.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: