2012. november 26., hétfő

Lotta Olsson: Konstiga djur (Furcsa állatok)


Kedves Bogi!

Lotta Olsson Konstiga djur (Furcsa állatok) című könyvében a sörényes hangyász azon szomorkodik, hogy a többi állattal összehasonlítva ő nagyon különös. Barátja, a kisegér vigasztalni próbálja. Nagyon unalmas közönségesnek lenni, állítja. A sörényes hangyász elhatározza, hogy versenyt hirdet az erdő állatai számára. A legfurcsább állat győz.
A neten keresztül küldi szét az információt. Esetünkben ez természetesen egy hatalmas pókháló az erdőben. A hirdetésre özönlenek a levelek, melyekben az állatok mindegyike azt próbálja bizonyítani, hogy ő a legfurcsább. A sörényes hangyász már-már kételkedni kezd, hiszen végig abban reménykedett, hogy ő nyeri meg a versenyt, s vele a finom sütit.
A sörényes hangyász és az egér, miután az összes levelet elolvasták, arra az elhatározásra jutnak, hogy minden állat furcsa a maga módján. Így aztán mindenki nyertes lesz.
Lotta Olsson könyve végtelenül humoros, jókat kacarásztam, amíg olvastam. A felnőtt olvasó természetesen olvas a sorok között, s rájön a könyv üzenetére: mindenki egyenlő. Közben pedig egy csomó új ismeretre tehet szert több állatról is.
A szöveget Maria Nilsson Thore ötletes illusztrációi egészítik ki.
Azt hiszem, ennek a könyvnek a magyar gyerekek is örülnének.

Üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: