2013. június 15., szombat

Lotta Olsson: Promenad (Séta)


Kedves Bogi!

Az utóbbi időben sok jó svéd képeskönyv jelent meg. Az egyik Lotta Olsson Promenád (Séta) című könyve. Azon ritka művek közé tartozik, amelyek versben íródtak. A színes és mozgalmas illusztrációkat Maria Jönsson készítette.
A könyv szokatlanul a borító belső oldalán kezdődik egy képpel. Apa este a díványon ül, kezében könyvvel (vagy már alszik is), a kisfiú pedig kifelé tekint az ablakon a sötétbe, ahol házak sorakoznak. A dívány fölött kép lóg ”Otthon, édes otthon” felirattal. A fekete-fehér illusztrációtól elüt a különböző színekkel írott cím: PROMENAD.
A Provläs (Olvass bele) honlapon bele is lehet nézni a könyvbe: Lotta Olsson Promenad.
A gyerek kérésére sétára indulnak. A következő oldal képei pedig már vibrálnak a színektől. Minden házba bekukkantanak, és minden ház egy életet rejt.
Vajon ki lakik a kicsi ablak mögött? A következő oldalpáron érkezik a válasz, ahogy a többi kérdés esetében is.
A kicsi ablak mögött Jenny lakik az állataival, a kerek mögött Búvár-Bérit, a nagy mögött Elmer, aki az űrrel tart kapcsolatot. Pierre, Mustafa, Gerd, minden ház egy saját világ, mindegyik élet felfedezőút. A keskeny ablak mögött Gunilla lakik, aki szemetet gyűjt, a régi ablak mögött Kenneth, aki diszkózenére
táncol, a nyitott ablak mögött Berra, aki erdővé alakította át a házát. A színes képek tele vannak részletekkel, amiket mind fel lehet fedezni olvasás közben. A ritmusos szöveg olvasása pedig igazi élvezet.

Üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: