2008. július 18., péntek

Martina Skala: Strado és Varius

Kedves Bogi!

A Pozsonyi Pagonyban járva szemembe ötlött Martina Skala cseh filmes és illusztrátor Strado és Varius című könyve. Olyannyira megtetszett, hogy nem tudtam otthagyni. A vonaton hazafelé olvasva az a gondolatom támadt, hogy ezt a könyvet nem akárki fordította. Tényleg igazam lett. A hegedűművész Varius és a kis hegedű Strado barátságáról szóló történetet Körtvélyessy Klára tolmácsolásában olvashatjuk, akinek a neve a Hrabal-rajongók számára bizonyára nem ismeretlen.
Remélem, hogy akik ezt a könyvet olvassák, arról sem feledkeznek meg, hogy közben egy kis zenét is hallgassanak.

Szeretettel üdvözöllek:

Melissa

A könyv hátoldalán a következő szöveg található:
Párizs utcáin jeges szél kergeti a maradék őszi falevelet. Varius, az egykor híres hegedűművész, gondolataiba mélyedve bandukol kedvenc kávéházába, amikor csaknem rátapos egy fehér tojásra a járdán. Egy tojás Párizs kellős közepén, az is valami? - gondolná az ember. Csakhogy a tojásból hang szűrődik ki mintha valaki halkan hegedűt hangolna. Így kezdődik ez a bűbájos mese, ami Stradóról, a tojásból kikelt kis hegedűről, és Variusról, az öreg hegedűművészről, a barátságról - és persze a zenéről szól. A cseh író-illusztrátor Martina Skala gyönyörű mesekönyvét szeretettel ajánljuk minden zenét szerető óvodásnak, kisiskolásnak - és természetesen szüleiknek.

A Pozsonyi Pagony Kiadó leírása:
Egy bűbájos mese Stradóról, a kis hegedűről, és Variusról, az öreg hegedűművészről, a barátságról - és természetesen a zenéről. A Strado és Varius négy részből álló sorozatának első részében Stradóval együtt megismerkedünk a hangszerekkel (a hegedűtől kezdve egészen a basszusgitárig), bebarangoljuk Párizst és tanúi lehetünk egy barátság születésének. A sorozat további köteteiben Strado és Varius eljut Prágába, Lipcsébe és Velencébe - ahol Mozarttal, Bachhal valamint Vivaldival találkoznak.

Nincsenek megjegyzések: