2009. augusztus 13., csütörtök

Benni Bødker: Vampyrfesten (Vámpírünnepség)

Kedves Bogi!

Ahogy nézegetem a Bonnier Carlsen Kiadó katalógusait (minden évszakra van egy), egy dolog tünik ki. Követik a vámpírtrendet. Minden korosztály számára jelentetnek meg ilyen könyveket. Az egyik közülük a 9-12 éves kategáriában egy négy részböl álló dán (!) sorozat: Nattens barn (Az éjszaka gyermekei). Az elsö rész a Vampyrfesten (Vámpírünnepség).
Bevallom, az én gyerekkoromban nem volt divat ilyesfajta könyveket olvasni. Így aztán próbálom továbbfejleszteni magam. Bár a téma távol áll tölem, meg kell hagyni, hogy a Vampyrfesten egy kivállóan megírt nagyon jó kis történet. Sokat megtudok róla a vámpírokról is. De lássuk csak, hogyan is kezdödik. Egy idézettel:

"Ha van a világon, ami igaz,
akkor az az, hogy léteznek vámpírok.
Ezt igazolják hivatalos beszámolók, megbízható személyek
tanúvallómásai, orvosok, papok és bírók kijelentései;
nincs semmi ok arra, hogy kételkedjünk.

JEAN-JACQUES ROUSSEAU (1763)

A történet a viktoránius korba visz el bennünket, és két gyerekröl szól, akiknek a növére titokzatos körülmények között megbetegszik, egyre sápadttabb lesz, s végül meghal. Közben a városban titokzatos gyilkosságok történnek, s az áldozatoknak a nyakán vérfolt található. Az utcákon éjszakánként farkasok kószálnak.
A gyerekek, Edvard és Agnes, növérét azzal vádolják, hogy maga is vámpír volt. Ezért aztán, hogy kideritsék az igazságot, nyomozásba kezdenek. Ágnes, aki vak, meg van róla gyözödve, hogy vámpirok nem léteznek, míg Edvard kételkedik.
Ahogy a gótikus történetekben általában, itt is vannak hátrahagyott jegyzetek. A gyerekek elhunyt édesapja ugyanis néprajzkutató volt, s éppen azt szerette volna bebizonyítani, hogy ezek a földön túli lények nem léteznek. De vajon mit rejtenek a feljegyzései?
Edvard a temetöben megismerkedik egy titokzatos, fekete ruhába öltözött kislánnyal, Minával, akibe beleszeret. Mina az elhunyt növér barátnöje volt, és a papája, Vladimir, a Sötétség Brigádjának a vezetöje, ami egy vámpírelhárító szervezet. Vagy mégsem?
Mina meghivja Agnest és Edvardot egy ünnepségre a kastélyukba, ahol a vendégek feltünöen sápadttak.
Nos, a történet úgy végzödik, hogy a folytatást is el kell olvasni. Meg is teszem majd, hiszen mind a négy rész az ösz folyamán jelenik meg Szendvicsországban.

Jó éjt!

Melissa

Nincsenek megjegyzések: