2010. február 21., vasárnap

Anette Skåhlberg: Vem kan älska Ella? (Ki tudná szeretni Ellát?)

Kedves Bogi!

Tegnap egy új képeskönyv akadt a kezembe a könyvtárban. Anette Skåhlberg: Vem kan älska Ella? A könyvet egy új kiadó jelentette meg, ez a negyedik könyvük. A kiadó neve Sagolikt (Meseszerü). Ketten müködtetik, az író és az illusztrátor, Katarina Dahlquist, és modern meséket írnak.
A képeskönyv címlapja nagyon ártatlan. Kíváncsi voltam, milyen lesz a mese. A stílusa magával ragadott. Szomorú és szorongató. Egy idös hajléktalan néni egy kosarat talál az utcán, benne egy pici lány, akinek egy táblát akasztottak a nyakába: Ki tudná szeretni Ellát? A néni magához veszi Ellát, és hat éves koráig neveli. Akkor meghal, a kislány pedig új szülöket keres. Meg is találja öket, egy gyerekre vágyó férfi pár személyében.
A Sagolikt Kiadó könyvei a másságról szólnak. Ez a képeskönyv arra jó, hogy elbeszélgessünk a kapcsán olyan kérdésekröl, mint az árvaság, a hajléktalanság és a homoszexualitás.
Bogikám, remélem, nem rökönyödtél meg nagyon. Az utóbbi években több olyan amerikai filmet is láttam, ahol szimpatikusnak mutatják a homoszexuális párokat.
Most a Little Miss Sunshine jut az eszembe. Nagyon tetszett a film, mert a könnyeinket keresztül nevethetünk azon, milyen is az élet.
A filmben van egy jelenet, amikor a kislány vacsora közben megkérdezi a nagybátyjától, hogy azért lett-e öngyilkos, mert elhagyta a nö, akit szeretett. Férfi volt, hangzott a válasz. Amit döbbent csend követett.
Nos, hogy van-e szükség ilyen könyvekre, döntse el mindenki maga.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa


3 megjegyzés:

Kata írta...

Melissa, vajon ezt Mo-on is meg lehetett nézni? Vagy Lehet?

Köszi, ha van infod. K

Melissa írta...

A filmre gondolsz? A magyar címe: A család kicsi kincse
http://www.filmkatalogus.hu/A-csalad-kicsi-kincse--f16614

Üdvözlettel:

Melissa

Kata írta...

igen igen, köszönöm!