2010. július 17., szombat

Stewart, Amber: Puddle´s Big Step

Kedves Bogi!

Új trendet vélek felfedezni a svéd gyerekkönyvkiadásban. Ezért is írok Amber Stewart könyvéröl, ami ebben az évben jelent meg Angliában, s már itt a svéd változat is.
Persze, hogy van tabu a svéd gyerekkönyvekben is. A képeskönyvek esetében az egyik az édes, aranyos illusztrációk. Egy magára valamit is adó svéd kiadó nem jelentet meg ilyet. S lám, most mind a Bonnier Carlsen, mind a nagy Rabén & Sjögrén az 50-es éveket idézö képekkel adott ki több képeskönyvet is. Erröl Stina Zethraeus júniusban írt a DN napilapban. S ezeket a könyveket vélem felfedezni a könyvesboltokban is, ahová egyre kevesebb címet vesznek be. Véleményem szerint ez a válságot tükrözi. Emellett azért szerencsére sok modern illusztrációval készült képeskönyv is napvilágot lát. Erröl tanúskodnak a kiadók katalógusai is, amiket pdf-formátumban olvashatunk a neten.
Amber Stewart Puddle´s Big Step (Dunungens stora dag) címü könyve egy kiskacsáról szól, aki nagyon vágyik már az iskolába. Amikor eljön a nagy nap elötti este, kissé megszeppen. Talán nem is olyan jó az az iskola? Vajon hány gyerek érzi ezt minden évben iskolakezdés vagy óvodakezdés elött? Félelmeik leküzdésében segít ez a valóban aranyos történet.
Az illusztrációk engem Szutyejev kiskacsájára emlékeztetnek. (Azért van némi különbség a két könyv giccsfokozata között. A magyart a Móra Kiadó jelentette meg.)
Mondd Bogikám, miért nincs senki Peperóniában, aki egy ilyen témájú képeskönyvet írna-rajzolna. A képek persze lehetnek modernebbek.

Üdvözlettel:

Melissa





Nincsenek megjegyzések: