2010. július 3., szombat

Bosnyák Viktória: Mantyusok avagy az első (?) magyar sorozat kezdő olvasóknak


Kedves Bogi!

Örömmel fedeztem fel, hogy Bosnyák Viktória kezdő olvasókhoz szóló sorozatba kezdett. Azt hiszem, ez az első ilyen magyar sorozat. Javíts ki, ha tévedek!
A sorozat címe Mantyusok, s ez a szó a manó és a kutyus szó keveréke. Az első rész, "Bátorság, Tomi!" egy első osztályos kisfiúról szól, aki nem hajlandó idegenek előtt megszólalni. Félénksége legyőzésében egy kutyává változott manó segít neki. Többet nem árulok el.
Kiválóan megírt, kerek kis történet. Remélem, minél több szülő, pedagógus és főleg gyerek fedezi fel.
A képeket Gözde Bitir Sindirgi, Törökország egyik legismertebb illusztrátora rajzolta. A történet egy időben jelenik meg magyarul és törökül.
A könyv végén a Tanítók Egyesületének ajánlása olvasható. Persze, nem állom meg, hogy itt ne jegyezzek meg valamit. Csájiné Knézics Anikó a következőket írja:
"Az illusztrációk kedvesek, szívesen nézegetik a gyerekek!"
Semmi gondom a kedves illusztrációkkal, csak eszembe jut, hogy vajon a gyerekek csak az aranyos illusztrációkat nézegetik szívesen? Hmm... Vagy talán a szülők és a pedagógusok azok, akik azt szeretnék, hogy a gyerekek CSAK ilyet nézegessenek.
Érdekes, hogy a svéd gyerekek nem csak a kedves, aranyos illusztrációkat nézegetik szívesen, ha a felnőttek másmilyet is a kezükbe adnak.
Szerencsére azért több sorozat is van forgalomban Peperóniában kezdő olvasóknak. Gondolj csak Rosszcsont Petire, Tony Ross illusztrációival, vagy Durrbele Dorkára.
Az Animus Kiadó is új sorozatba kezdett (Csodakunyhó) kezdő olvasók számára, csak azt sajnálom, hogy nem svéd sorozatot választottak, mert lenne miből.
Elmondhatom, hogy igen sok kezdő olvasó sorozatot olvastam, és ez alapján bizton állítom, hogy Bosnyák Viktória érti a dolgát. Mostmár csak azt szeretném, ha legalább tíz magyar író kezdene hasonló sorozat írásába.

Üdvözlettel Békéscsabáról:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: