2010. augusztus 18., szerda

Gyerekirodalmi Adatbázis

Kedves Bogi!

Amikor júliusban Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban jártam, arról tájékoztattak, hogy 150 új könyvvel bövült a Gyerekirodalmi Adatbázis.
A honlapon a következö információ olvasható:
"Az ajánló bibliográfiai adatbázis az 1995-ben a Trezor Kiadónál, a Magyar Olvasástársaság gondozásában megjelent kötet (Olvass nekem!) "folytatása" kíván lenni. A Könyvtári Intézet munkatársai (Bartók Györgyi, Hölgyesi Györgyi, Kis Klára) által készített válogatás a magyar nyelven megjelent gyermekirodalom legjavát tartalmazza rövid annotációk kíséretében, ezáltal hasznos kalauza lehet szülőknek, óvónőknek, tanítóknak és a gyermekolvasóknak a gyermek- és ifjúsági könyvek "útvesztőjében".
Míg a kötet az 1988 és 1993 között megjelent gyermek- és ifjúsági könyvekből közölt válogatást, az adatbázisban a 1994 és 2005 között kiadott vagy újra kiadott könyvekből találnak bőséges (mintegy 750 címből álló), és igényesen összeállított választékot az érdeklődők. Olyan szépirodalmi művek szerepelnek benne, amelyek valódi értéket képviselnek, és maradandó élményt nyújtanak a gyermekolvasóknak, tehát képesek arra, hogy megszerettessék az irodalmat, az olvasást valamennyi korosztállyal. A mostani válogatást Boldizsár Ildikó mesekutató lektorálta. Reményeink szerint az adatbázis évről évre folyamatosan bővül majd, és nem csupán további szépirodalmi művekkel gyarapodik, hanem a gyerekeknek készült ismeretterjesztő könyvekkel is." Folytatás
Számomra igen érdekes a Top 50 lista, ami annak alapján áll össze, hogy egy könyvet hányan értékelnek. A listát a felnöttek által jól ismert klasszikusok vezetik, ami arra enged következtetni, hogy a könyveket valószínüleg felnöttek értékelték. Persze, ez csak az én magánvéleményem.
A Gyerekirodalmi Adatbázis kiváló tanácsadó szülöknek, pedagógusoknak, akik értékes gyerekkönyveket szeretnének a gyerekek kezébe adni. Az adatbázis lehetövé teszi a korcsoportok szerinti böngészést, és külön fiúknak és lányoknak is javasol könyveket.

Sikeres keresgélést!

Melissa

Nincsenek megjegyzések: