2011. január 5., szerda

Hohol Ancsa-Boris Juli: Terka, a világutazó

Kedves Bogi!

Örömmel tapasztalom, hogy egyre több gyerekkönyv-sorozat jelenik meg Peperóniában.
Hohol Ancsa Terka-sorozata Terkáról a cserfes, négyéves kislányról szól, aki éppen most fedezi fel a világot, és ki nem fogy a kérdésekböl.
A sorozat 3. része Terka a világutazó címmel jelent meg. Ebben két új lány érkezik az óvódába, akik nemcsak ikrek, hanem barna börüek is. Terkának már is sorakoznak a fejében a kérdések: miért egyformák, miért barna a börük, tudnak-e magyarul? A délutáni alvás elött az óvó néni elöveszi az atlaszt, és arról mesél, hogy a földön sokféle ember él. Terka álmában aztán ellátogat az ikrekkel a világ különbözö országaiba.
Ez a könyv kiválóan használható az óvodában, hiszen a segítségével elbeszélgethetünk a gyerekekkel arról, hogy sokféle gyerek él a különféle földrészeken.
Elgondolkodtam azon, hogy a magyar gyerekek számára bizony furcsa, ha más börszínü gyerek jár az óvódába. Ez itt Szendvicsországban teljesen természetes dolog, hiszen az ország lakosságának 20%-a bevándorló vagy bevándorló leszármazottja. És ennél fogva ez a kérdés ma nagyon kényes a gyerekirodalomban. Hát, nem igazán tudom, mit szólnának a svédek a következö képlethez:

Étcsoki + Fehér csoki = Tejcsoki

Ma a svéd gyerekirodalomban elképzelhetetlen, hogy egy negativ hös feketebörü legyen. Ennyit a tabukról, mert azok azért itt is vannak.

A Terka-sorozatban 2 könyv jelent meg korábban:

Terka a piacon Lapozz bele!
Terka és a varázscsizma Lapozz bele!
A könyveket Boris Juli illusztrálta.
Terkának külön honlapja is van, ahol többek között öltöztetös játék és színezö várja az érdeklödöket: Terka.hu
Remélem, sok magyar könyvtár és óvoda vásárolja majd meg, hiszen hiánypótló ez a sorozat.
Üdvözlettel:

Melissa
Terka a világutazó Lapozz bele!



Nincsenek megjegyzések: