2011. január 20., csütörtök

Jöns Mellgren: Rufus i underjorden avagy egy képeskönyv a halálról

Néhány illusztráció a könyvböl Jöns Mellgren honlapján

Kedves Bogi!

Több olyan svéd képeskönyv is van, ami a halál kérdésével foglalkozik. Ezek közül a legújabb Jöns Mellgren Rufus i underjorden (Rufus az alvilágban) című könyve.
Egy este, amikor Rufus hazaér, a gyíkja, Wasabi élettelenül fekszik a terrarium alján. Rufus eltemeti, s mivel nem tud elaludni, sétálni indul. Az utcán beleesik egy lyukba, és az alvilágba jut. Odalent egy madárral találkozik, akinek a neve Karin, és aki a csónakján átviszi Rufust a túlsó partra, ahol a holtak laknak. Ott Kerberosz, a háromfejű kutya várja őket. Rufus elindul, hogy megkeresse Wasabit, s egy csontváz, Ragnar kalauzolja. Az alvilágban lovagokkal, dinoszauroszokkal és Elvisszel találkozik. Rufus végül megtalálja barátját, aki egy fa odújában lakik. Visszagondolnak arra, mennyi mindent csináltak együtt, de Rufusnak távoznia kell, s megérti, hogy Wasabi nem mehet vele.
Három héttel később Rufus egy képeslapot kap Wasabitól. A következő áll rajta:

Szia!
Készítettem egy hintát. Karin és Ragnar üdvözletét küldi.
Idővel találkozunk.
Barátod Wasabi

Jöns Mellgren képeskönyve a görög mitológiára épit, s arra keresi a választ, mi is történik a halál után. A szöveg humoros, s szomorú is egyben. Például amikor Rufus át akar menni a folyó túlsó oldalára, Karin azt mondja neki, hogy várnia kell, mert éppen kávészünetet tart.
Azt hiszem, hogy magyar anyukáknak ez a képeskönyv nagyon modern. A magyar gyerekeknek nem, mert ők azt olvassák, amit az anyukák a kezükbe adnak. Kitűnő arra, hogy elbeszélgessünk a gyerekekkel arról, mi is történik a halál után, s hogy különböző korokban, s különböző kultúrákban különböző módon válaszoltak erre a kérdésre.
Ajánlható minden olyan gyereknek, aki most veszített el egy háziállatot.

Üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: