2011. január 14., péntek

Rófusz Kinga Samu-sorozata

Kedves Bogi!

A múlt év végén 3 új sorozattal is jelentkezett a Csodaceruza Kiadó. A legkisebbeknek szól Rófusz Kinga illusztrátor Samu-sorozata. A könyvek képeihez Sándor Csilla írt szöveget.

A Samu és az ajándék című könyvben Samu, a nyuszi ajándékot szeretne venni barátja, Felix szülinapjára. Samu buszra száll a kishugával, Borkával, hogy a játékboltban válasszanak valamit. De ott minden nagyon drága. Samu otthon átnézi a játékait, hátha valamelyiket odaadhatja. De vagy régiek vagy nagyon szereti őket. Így aztán arra gondol, hogy maga készíthetne ajándékot, s ehhez segítségül hívja barátait. Bábszínházat készítenek, s egy előadással lepik meg Félixet.
Bogikám, ez a könyv éppen olyan, amilyeneket mi itt Szendvicsországban olvastunk 10 évvel ezelőtt, amikor a lányom kicsi volt.
Rófusz Kinga művészi illusztrációihoz elég a kevés szöveg is. A könyv több oldalpárján is sok tárgy látható, ami jó arra, hogy a szülő rámutasson, és megkérdezze a gyerektől, mi az. Mi ezt sokat játszottuk, amikor Mazsola beszélni tanult.
Maga az ajándék első olvasáskor az olvasónak is meglepetés. Magam is kíváncsian találgattam, mi lesz az.

A Samu és egy esős nap ismert szituációra épül. Nincs annál unalmasabb, mint bent ülni, amikor odakint esik az eső. Anya nem ér rá játszani, mert vacsorát kell főznie. Apa focimeccset néz a tévében. (A svéd blogírók itt megjegyeznék, hogy tipikus családon belüli munkamegosztás.) Samu és Borka meg csak civakodik egymással. Akkor egyszer csak megérkezik a postás, és Samunak kitűnő ötlete támad. Szerencsére apa kedvenc csapata nyert, így segít Samunak rakétát és papírcsónakot hajtogatni az újságból.
Rófusz Kinga képei ebben a könyvben is gyönyörűek. Nekem különösen tetszik az első oldalpár, ahol az állatok esernyővel sétálgatnak az esőben.
Csak egy dolgot nem értek igazán: Vajon miért vannak a könyvekben francia nyelvü újságok?
Kíváncsian várom, vajon lesz-e a sorozatnak folytatása.

Üdvözlettel:

Melissa

Nincsenek megjegyzések: