2011. január 15., szombat

Aranyhal 2010 avagy az év legjobb szlovák gyerekkönyve a gyerekek szerint


A Szlovák Nemzeti Könyvtár, az IBBY szlovák szekciója két másik szervezettel karöltve 4. alkalommal hirdet versenyt az év legjobb szlovák gyerekkönyve cím elnyerésére.
A gyerekek a könyvtárakban tölthetnek ki egy űrlapot a gyerekkönyvtárosok segítségével. Szavazni 2011. február 15-ig lehet.
A szavazók közül egy gyereket kisorsolnak, aki könyvcsomagot kap. Könyveket nyer az a könyvtár is, ahol ez a gyerek szavazott.
A versenyt három szlovák kiadó támogatja: Mladé letá, Perfekt és Fragment.

Az Aranyhal 2010 versenyében 1802 gyermek olvasó vett részt – olvasom a Murova čitáreň gyerekirodalmi portálon, amit az Eperjesi Könyvtár működtet. A portál egyik szerkesztője Gabriela Futová népszerű szlovák gyerekkönyvíró, aki könyvtárosként dolgozik.
A szavazó gyerekek száma egy év alatt megduplázódott. A gyerekek 2010-ben 378 könyvet javasoltak az év legjobb gyerekkönyve címre. 23 könyvtár vett részt a versenyben, az előző évben csak 12. A legtöbb szavazócédulát (503) 2010 elején a Kassai Könyvtár küldte be.

A szavazás eredményeként az Aranyhal 2010 versenyét Gabriela Futová Dokonalá Klára című könyve nyerte. (Erröl korábban már írtam a blogon.) Ezt a könyvet egyébként 2009-ben minden első osztályos ingyen megkapta Szlovákiában.

Üdvözlettel:

Melissa

Gabriela Futová Jobb anyukát akarok című könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg magyarul.

A Murova čitáreň szlovák gyerekirodalmi portál szerkesztösége


Nincsenek megjegyzések: