2011. november 20., vasárnap

Kajsa Gordan: Kjelle åker till IndienKedves Bogi!

Megjelent a Kifli kutyaoviba megy című képeskönyv 2. része svédül. Ebben Kifli Indiába kíséri el Bettit egy jógatanfolyamra. A könyv címe: Kjelle åker till Indien (Kifli Indiába utazik).
A reptéren Kifli tévedésből felkerül a futószalagra a csomagokkal együtt, de Bettinek még időben sikerül megmentenie, így együtt utazhatnak az utastérben. A kutyus természetesen csontot kap, amikor az utaskísérő kisasszony az ételt szolgálja fel. Ezen a képen az illusztrátor, Mia Maria Güettler azt a képeskönyvekben (errefelé) gyakran előforduló szituációt használja, amikor az olvasó gyereknek kell felfedeznie egy olyan jelenetet, ami a szövegből nem derül ki. A Betti mögötti ülésen ülő kisfiú elcsen egy fahéjas csigát az ételes kocsiról.
Arra az egy dologra, hogy miért van a repülőtéren dolgozó nőknek különböző színű cipője, nem tudtam rájönni. De talán ez is azért van, hogy a gyerekek észrevegyék, itt valami nem stimmel.
Indiába érkezve színes kavalkád fogadja Kiflit. A tengerparton megismerkedik 3 kóborkutyával, akik nagyon csodálkoznak, amiért Kifli pórázt visel. A svéd kiskutyus sok kalandot él át Indiában, és sokat tanul az ország szokásairól: az étteremben ott fekszik egy tehén, kígyóbűvölövel találkozik, lángnyelőművészt lát, sőt, éjszaka még randalírozik is. Betti ezért meg is bünteti.
A sok élmény után fájdalmas a búcsúzás, de Kifli megígéri, hogy borítékban havat küld Indiába újdonsült barátainak.
Nos, ha a sorozat első részében a világoskék szín dominált, akkor elmondhatom, hogy ez a második rész rendkívül színes, ahogy az már a borítón is látszik.
Bogikám, arra vagy kíváncsi, hogy lesz-e magyar kiadás. Hát, azt nem tudom. A svéd gyerekek közül nagyon sokan tudnak azonosulni a könyvvel, hiszen sokan repülnek évente (például a bevándorló gyerekek), és sokan üdülnek melegebb vidékeken a tengerparton. Azt hiszem, ez nem annyira jellemző a magyar gyerekekre.
A svéd kritikusok a más kultúrával való találkozást hangsúlyozzák.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

Ps.: A képekröl fotót készítettünk, azért homályosak egy kicsit.


Nincsenek megjegyzések: