2011. november 2., szerda

Finy Petra: A csodálatos szemüveg

Kedves Bogi!

Új képeskönyvvel és új (férfi) illusztrátorral örvendeztet meg bennünket a Naphegy Kiadó.
Finy Petra A csodálatos szemüveg című könyvében az illusztrációk magukért beszélnek. Szövegre igazából nem is lenne szükség.
Herbszt László retro képei az 50-es évekre emlékeztetnek.
A történet szereplője, a kicsi Kovács Áron piros gördeszkájával járja a várost. Egy nap szemüveget kap, és ettől kezdve a csodaszemüvegen át látja a tárgyakat. A szemüvegen keresztül nézve a gördeszkából Ferrari lesz, az Erzsébet hídból dinoszaurusz csontváz, a hajókból fóka.
Egyszer kicsi Kovács Áron a Balatonhoz utazik a szüleivel és a morgós Mira nagynénivel. Mira néni a kedvenc képem a rózsaszín kosztümjében és kalapjában. A nagynéninek is van egy szemüvege. Amikor Áron kölcsönveszi, kiderül, hogy azon keresztül csupa kellemetlen dolgot látni. Mira néni pedig meglepve tapasztalja, hogy Áron szemüvegén keresztül egészen másként látja a világot.



”A morgós Mira nagynéni ezután visszament a szemüvegboltba, és addig keresgélt, amíg egy olyan csodaszemüveget nem talált, amilyen a Kicsi Kovács Ároné volt. Így lett idővel a Morgós Mira nagynéniből merengős Mira nagynéni, aki csak kedvesen mosolyog a bajsza alatt, még a legrusnyább csótány láttán is. Igen, csak mosolygott a bajsza alatt, mert bárhogy szépítjük is, egy picike bajsza, bizony, volt neki."


Idővel aztán kicsi Kovács Áronból felnőtt lesz, nem kell már neki szemüveg sem. Egy szép napon aztán fia születik, aki szintén szemüveget kap. S azon keresztül a négyes-hatos villamos sárga óriáskígyónak látszik.
Számomra ez a történet a gyermeki fantáziáról szól. A képek igen megnyerték a tetszésemet. A képeskönyv hódolat Budapest előtt.
A könyvet egy göteborgi barátnöm vette a férjének. Ugyanis szemorvos:)


Kukkants bele!


Szeretettel üdvözöllek:


Melissa


Ps.: Pompor Zoltán ajánlója (innen csentem el a képet)

Nincsenek megjegyzések: