2008. július 18., péntek

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Kedves Bogi!

Bosnyák Viktóriának valami olyasmi sikerült, ami senki másnak nem. Legalábbis azt hiszem. A Tündérboszorkány című könyvében ugyanis megfejtette a titkot, miért nem olvasnak a magyar gyerekek. Az alaptörténet igen eredeti, de inkább nem árulok el semmit. A dologban varázslat van, és azt hiszem nem csekély bűbáj szükséges ahhoz is, hogy a helyzet megváltozzon.
Elsősorban jó írókra, még jobb könyvekre, (tündér vagy boszorkány) könyvtárosokra és az olvasást népszerűsítő pedagógusokra van szükség. S ne feledkezzünk el a gyerekkönyvkritikusokról sem.
A Tündérboszorkányról részletes leírás olvasható a Könyvkritika blogon: itt.
Itt pedig egy író-olvasó találkozóról találsz információt.
Mostmár csak a trilógia második és harmadik kötetére vagyok kíváncsi, melyek címe: Klott Gatya, ne fárassz! és Analfa visszatér. Analfa borítója nagyon tetszik. Imádom rajta a fekete macskát.
A Csodaceruza honlapján interjú olvasható Bosnyák Viktóriával és ikerlányaival, amiből kiderül, hogy a Tündérboszorkányból film is készül. Reméljük, lesz rá elég pénz is.

Tündérboszorkányi azaz könyvtárosi üdvözlettel:

Melissa

Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Fülszöveg:
"- Sári! Szerinted csodálkoznak majd, amikor Morcz Arankáról kiderül az igazság?- Jaj, Dóri! Mit tudom én? Nekem különben is a tesióra a kedvenc fejezetem.- Szerintem annál sokkal jobbak a Muci nénik. - Akkor már inkább a pókos rész. - Neked mindig más tetszik, mint nekem. Abban azért egyetértünk, hogy ez iszonyú jó könyv? - Ez igaz. Már csak azért is, mert az Anyu minket is beleírt.""Szerinted ez egy tűrhető könyv? Én biztos vagyok benne, hogy nem. Most csodálkozol, miért írtam tűrhetetlen könyvet. Bevallom, amikor írtam, egyáltalán nem érdekelt, nem is gondoltam erre. A "tűrhető" ugyanis olyan puha fedelű könyv, amit kényelmesen begyűrhetsz a farmeredbe, ha nem akarod kézben cipelni. Próbáld csak ki, milyen a Tündérboszorkány. Kemény, igaz? Nos, akár tűrhető, akár nem, remélem, mégis elolvasod, mi történt a Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában Lacival és Morcz Arankával!"

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Melissa,
Nagyon köszönöm az információt a könyvesboltról. Annyira várom már, hogy a 2 éves kisfiam nagyobb legyen, és olvashassam neki az általad ajánlott könyveket. Mindenesetre, ha hazajutunk Magyarországra, felhalmozok a biztonság kedvéért egy kisebb könyvtárat gyerekkönyvekből.
Üdvözlettel,
Dorina

Névtelen írta...

Kedves Dorina!
Örülök, ha segíthetek. Tudtad, hogy javaslatot tehetsz a neten keresztül a stockholmi Nemzetközi Könyvtárnak, hogy milyen magyar gyerekkönyveket vásároljanak? Ezeket azután kölcsönözheted is. Írj nekik, több nyelven is tudnak, pl. angolul.
http://www.interbib.se/default.asp?id=3762
A címük:
Internationella Biblioteket
Odengatan 59
113 80 Stockholm
Talán többen is örülnének, ha több új magyar gyerekkönyv lenne a könyvtárban. Egy kétéves számára ajánlom Marék Veronika könyveit, valamint Bartos Erika kicsiknek szóló könyveit Bogyóról és Babócáról.
Addig pedig kölcsönözhetsz jó svéd sorozatokat, amelyekből Te is tanulhatod a nyelvet. Ilyenek pl. Max, Ture, Bu och Bä, Emília, Ludde, Totte stb., az újabbak közül pedig Wirsén kicsiknek szóló sorozata. Ne riasszon el a modern illusztráció, a szöveg és a kép együtt nagyon jó!
Üdvözlettel: Melissa

Tudok egy kisgyerekes magyar női klubbról Stockholmban, ha gondolod, csatlakozz hozzájuk. Ebben az esetben írd meg az email-címedet.

Névtelen írta...

Kedves Melissa!

Remek ez a blog!!!!

Tudsz nekem segíteni esetleg egy e-mail elérhetőséggel Sven Nordqvisthoz???

Köszönettel

Lolo

Névtelen írta...

Kedves Lolo!

Sven Nordqvist e-mail-címét nem tudom, ezért azt javaslom, hogy írj az Opal Kiadónak, ők valószínűleg továbbítják a leveledet. Ha esetleg nem tudsz svédül, írj nyugodtan angolul.

Üdv,
Melissa

http://www.opal.se/forfattare/nordqvist.html
http://www.opal.se/

e-mail: opal@opal.se

Névtelen írta...

Köszi!!!!!!!!!!

És örülök, hogy rátaláltam az írásaidra!!

Szia

Lolo

Névtelen írta...

Kedves Melissa!

9 éves vagyok,Szegedről jöttem,
most itt élünk Karlskogában. Anyukám mutatta meg ezt a blogot.
Már el is olvastam a Tündérboszorkány című könyvet.Nagyon jó.Majd a többi ajánlatot is figyelem.Szeretek olvasni, svédül és magyarul is szoktam. Anyukámmal a loppisban sok könyvet veszünk.
Alexandra

Névtelen írta...

Kedves Alexandra!

Örülök, hogy szeretsz olvasni. Azt hiszem, Bosnyák Viktória nagyon boldog lenne, ha tudná, hogy még Svédországban is olvassák a regényét. Mit gondolsz, vajon tetszene a svéd gyerekeknek is?
Hamarosan írok majd a blogon arról, hogyan juthatsz hozzá magyar gyerekkönyvekhez. Stockholmban van a Nemzetközi Könyvtár, ahol magyar könyvek is vannak, és ezeket a saját helyi könyvtárodból lekérheted könyvtárközi kölcsönzéssel. Söt, írhatsz is nekik, hogy milyen magyar gyerekkönyveket vegyenek.
Minden jót a jövö heti iskolakezdéshez.

Szeretettel üdvözöllek:

Melissa