2008. december 21., vasárnap

Gabriela Futová: Dokonalá Klára (Tökéletes Klára)

Kedves Bogi!

A nyáron Pozsonyban hiába kerestem az ismert szlovák írónő, Gabriela Futová könyveit a könyvesboltokban. Így hát írtam Gabrielának, és megkérdeztem, miért nem kapni a műveit. A válasznak igen megörültem; ugyanis elkapkodják őket. Talán akkor érdemes lenne több példányban nyomtatni.
Most pedig Gabriela, aki mellesleg könyvtáros, három könyvét is elküldte nekem. Az első, amit elolvastam, első osztályosokról szól. A címe: Dokonalá Klára (Tökéletes Klára).
Klára előnnyel kezdi az első osztályt, a nagymamája ugyanis a kisváros iskolájában volt tanítónő, amíg nyugdíjba nem ment. A kislány olvasni is megtanult, s meg van róla győződve, hogy senki nem lehet nála jobb az osztályban. Ráadásul egyke, s borzasztóan elkényeztették. Nehezen tudja hát elfogadni, hogy az iskolában a világ nem körülötte forog. Igazi barátok helyett láthatatlan barátnőt talál ki magának, s amikor valami nem úgy történik, ahogy akarja, beküldi a nagymamát az iskolába, hogy győzze meg a tanítónőt. Az azonban szerencsére határozott, és kitart elvei mellett.
Amikor az osztály karácsony előtt egy színdarabot ad elő, Klára szeretne lenni a királykisasszony, a tanárnő azonban a sárkánylányt osztja ki rá. Mivel Klára azt nem akarja eljátszani, kimarad a darabból.
Nekem egyébként ez a modern sárkányos mese nagyon tetszik. A mesében szereplő királykisasszony legalább olyan határozott, mint Klára, s visszaszerzi a sárkánylánytól a vőlegényét, akit az elrabolt. A könyv végén a mese dramatizált változata is megtalálható, sőt még egy CD is tartozik a könyvhöz, amin az meg is hallgatható.
A könyvből sok érdekeset tudhatunk meg a szlovák kisiskolások életéből. Például, hogy elsőben a jó feleletért méhecske jár, a rosszért pedig malac, s hogy egy malacért öt méhecskét vonnak le. Hál istennek, hogy versengésre serkentik a diákokat! A svédek erre azt mondanák, hogy szegény gyerekek lelkébe tipornak. Komolyan. Ez nem vicc! De erről majd máskor.
Megtudom még azt is, hogy a tetű még mindig szégyenletes dolog. S eszembe jut, amikor a lányom először hozott haza néhányat, mennyire kétségbe estem. Mi is mostunk ágyneműt, meg az összes ruhánkat, meg a hajunkat bekentük valami iszonyú büdös kenceficével, amitől egész éjjel nem tudtam aludni. Aztán a világhálóról megtudtam, hogy Angliában tetűjárványok vannak bizonyos időközönként, és az élősködőket egyre nehezebb kiirtani. Kíváncsi vagyok, vannak-e esetleg másnak is hasonló élményei.
Klára családjában több generáció él együtt. A szülők elfoglaltak, így a kislányt a nagymama gondjaira bízzák. A felnőttek közül a nagypapa a legmegfontoltabb, neki szerencsére helyén az esze. A dédnagymama pedig élénk színfoltja a családnak.
A könyvet Martina Matlovičová kitűnő illusztrációi színesítik. Konzervatív magyar anyukáknak nem ajánlom, modern fiatal szülőknek viszont annál inkább. Nekem nagyon tetszenek. Több svéd ismerősöm szerint is képregényekre emlékeztetnek. A képek közül hat ITT látható a neten. Érdemes bekukkantani.
Az internetes áruházak honlapjain egy másik borítóval hirdetik a könyvet. Ha érzésem nem csal a kereskedők egy új borítót kértek a kiadótól, amivel jobban el lehet adni a könyvet. (A svédek legalábbis így csinálják.) S milyen jól tették!

Szeretettel üdvözöl:

Melissa

A kiadó leírása:
A legtöbb gyerek kétségekkel érkezik az első osztályba, milyen lesz ott, megfelelnek-e a követelményeknek, vajon jó lesz-e a tanító néni … De ez Klárára nem vonatkozik. Klára nagymamája tanítónő, már ismeri az iskoláját, a tanárnőket is, mivel a nagymamával találkozgatnak, sőt még olvasni is tud. Ezért aztán az iskolában szuverén, és előnyét mindenkinek a tudomására hozza. Egyszer csak nagy csodálkozást él meg – rádöbben, hogy más gyerek is ügyes, sőt lehet még nála is ügyesebb, és ez Klárát elszánt versengésre és összehasonlításra sarkallja. Végül még a tanítónő nagymamát is ráveszi, hogy protekciót szerezzen neki, amikor nem minden úgy történik, ahogy szeretné. Szerencsére, itt van a nagypapa, az egyetlen, aki megmondja az unokájának az igazságot, még ha az nem túl kellemes is, és Klára végül belátja, hogy miért nem tud veszíteni és miért nincsenek barátai. Az ”Első könyv” sorozatban megjelent könyv vidám iskolai történeteket kínál a gyerekeknek, és vicces illusztrációkkal kíséri majd őket az első iskolai szünetben is, amikor már valódi diákként olvassák azt.
Bónusz: a könyv végén egy mese rövid dramatizált változata található, amit az elsősök előadhatnak a tanítónő segítségével.2 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Nem pont ide tartozik, de... :-D
http://www.konyvmolykepzo.hu/k0289.htm
Valamikor az év elején fog megjelenni ;-)

Melissa írta...

De jó! Akkor máris bemásolom ide a leírást, mert nagyon klassz! Gratula Könyvmolyképzö!

"Chris Riddel
Ottoline és a Sárga Macska esete

Ismerd meg Ottoline Brown és legjobb barátja, Mr. Munroe történetét. Nincs oly trükkös talány, mely kifog e kettő furfangos agyán... Vakmerő és rafinált tolvaj garázdálkodik Nagy Város falai között, miközben értékes ölebek válnak köddé és cserélnek gazdát városszerte. Valamit tenni kell... Gyönyörű kivitelű, letehetetlenül sodró történet."

Köszi az infót! És kellemes karácsonyt a messzi Franciahonban!
Melissa