2008. december 12., péntek

Nobel-díj 2008


Kedves Bogi!

Ma egy hiányosságot szeretnék pótolni. December 10-én este nagy pompával újra megrendezték a Stockholmi Városházán a Nobel-ünnepséget. Mivel aznap este a Kortedalai Könyvtár karácsonyi ünnepségén vettem részt, nem volt rá módom, hogy tudósítsak róla.
Az újságok természetesen ebben az évben is a királynő és a hercegkisasszonyok gyönyörű ruháival voltak elfoglalva. Én azonban fontosabbnak tartom, hogy az idei irodalmi Nobel-díjas, Jean-Marie Gustave Le Clézio, beszédét tegyem fel a blogra. A beszéd a Nobel-díj honlapján franciául hallható, és több világnyelven is olvasható. Azt sajnos nem tudom, hogy lefordították-e magyarra, és megjelent-e valamelyik újságban. Így csak angolul vagy franciául ajánlhatom olvasásra.
Nos, ha Le Clézio beszédét összehasonlítom Doris Lessing tavalyi beszédével, egy közös pontot találok. Mindketten azt hangsúlyozzák, hogy az olvasás és ezen keresztül a tudáshoz való jog a harmadik évezredben is csak egy kiváltságos réteg tulajdona. A világ gyerekeinek többsége ma sem jut hozzá könyvekhez.
Micsoda szerencse, hogy a mi gyerekeink sok jó könyv közül választhatnak!

Szeretettel üdvözöllek Göteborgból:

Melissa

További információ:
Svenska Dagbladet
Göteborgs-Posten
SVT

Nincsenek megjegyzések: