2009. január 30., péntek

Khemiri-TV avagy 2 svéd novella rövidfilmváltozata

Kedves Bogi!

Jonas Hassen Khemiri honlapján tegnaptól látható az a 10 rövidfilm, amit a stockholmi Művészeti Egyetem (Konstfack, Masterutbildning Storytelling) 10 diákja készített az író két novellája alapján. Az egyik a ”Försök till kärnfysik” (Myrios Novellförlag) a másik az "Oändrat oändlig" ( az Invasion! című gyűjteményből).
Khemiri az első svéd író, aki saját tv-csatornával rendelkezik,- még akkor is, ha az csak egy kis klippgyűjtemény a Youtube-on.
Az ötlet Khemiri és a Fraktion Digital webbiroda közötti beszélgetésen alapul. – "Hogyan tudja egy író az internetet felhasználni arra, hogy új módon jusson el az olvasóihoz? Hány jelentéssel lehet megtöltetni ugyanazt a szöveget? Mi történik, ha tíz egymástól különböző művész ugyanazt a szöveget tolmácsolja?" A tárgyalás azzal végződött, hogy felkeresték a Művészeti Egyetemet, s az kapott az alkalmon.
Az eredmény pedig 10 különböző rövidfilm, ami a Khemiri-Tv-ben látható.
A diákkoknak csak 4 hét állt rendelkezésére!
Bogikám, ugye emlékszel rá, hogy írtam hasonló magyar kezdeményezésről? Ha nem, akkor újra idemásolom: ” tizenhét részes animációs filmsorozat készül kortárs gyerekversekből és dalokból az Egyszervolt.hu internetes gyerekportál-csoport és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció Szak együttműködésében.”
” Az együttműködés eredményeként összesen tizenhét film kerül majd a nézők elé - Jónás Tamás, Kukorelly Endre, Kántor Péter, Kiss Ottó, Lackfi János, Nyulász Péter, Ranschburg Jenő, Tóth Krisztina, Varró Dániel összesen tizenhárom verse, valamint négy dal feldolgozása. A MOME-hallgatók a filmetűdöket a tavaszi szemeszter folyamán készítik. Az első részek már a nyáron megjelennek a www.egyszervolt.hu oldalon, az animációk között. Kiss Ottó Emese almája c. gyerekkönyvének egyik verse, a Bárányok c. darab már el is készült, Bakos Barbara adaptációjában.”
Azóta több film is elkészült, a Mese.tv-ben lehet megnézni őket.
A svéd rövidfilmek pedig Khemiri honlapján láthatók. Kattints a Khemiri-TV! szóra a bal felső sarokban, akkor megtalálod. Néhány film szövege angolul van. Az egyik novella a szerelemről szól, a másik pedig az életről. A diákok igencsak lerövidítették őket. A legtöbb film animált.
Én most a 7. és 8. filmet másolom ide. Bogikám, remélem, nem ismersz magadra.

Jó tévézést!

Melissa

FILM 7



Martin Ernstsen (Norge) Title: An attempt at nuclear physics A film about a woman feeling suffocated in an emotionally cold marriage, longing for a change in her life.
Length: 6:50 min Technique: Film with animated text. Based on the short story: An attempt at nuclear physics/Försök till kärnfysik


FILM 8



Linda Shamma Östrand (Sverige) Titel: Försök till kärnfysik Försök till ett hoppfullt liv utom ramarna för kärnfamiljen. En film om mönster inom familjära och sociala konventioner. Längd: 3,40 min Teknik: Fotografiska rörliga bilder och animation Baserad på novellen: Försök till kärnfysik
(Ebben a filmben kb. a novella fele hallható)

Nincsenek megjegyzések: