2009. február 1., vasárnap

Neil Gaiman: Coraline

Kedves Bogi!

Harry Potter első részét olvasom fel elalvás előtt Mazsolának magyarul. Most tartunk a tükör- jelenetnél, ami nekem különösen tetszik.
A szem a lélek tükre. Vajon akinek a szemét gombszemre cserélik, annak lelke sincs többé? Neil Gaiman Coraline című gótikus gyerekkönyvében is fontos feladata van a tükörnek. Coraline a tükörben látja viszont eltűnt szüleit, akik azt suttogják a másik oldalról: “Segíts rajtunk.”
Szeretem az olyan könyveket, amik tele vannak bölcs gondolatokkal. Neil Gaiman regénye ilyen. Példaként azt a jelenetet említem a sok közül, ahol Coraline a macskával beszélget, aki egy egérrel játszadozik, mielőtt felfalná. Coraline borzalmasnak találja a dolgot, mire a macska azt mondja: “Én néha nagy kegyesen megengedem az egérnek, hogy elmeneküljön. Az emberek sohasem teszik ugyanezt a vacsorájukkal.”
Coraline iskolakezdés előtt új házba költözik a szüleivel, akik szörnyen elfoglaltak, így nincs idejük foglalkozni a lányukkal. A házban több lakás is van, ahol idős emberek élnek. Coraline szüleinek a lakásában van egy ajtó, ami a ház üresen álló másik részébe vezet, de azt befalazták. Egy nap a lány kinyitja az ajtót, és a fal helyén egy folyosót talál. Mint kiderül a másik oldalon is a szülei laknak, de ott a szemük helyén egy gomb van. Azt akarják, hogy Coraline náluk maradjon, csak vele foglalkoznának, mindig főtt ételt kapna fagyasztott készétel helyett, és sohasem unatkozna. De akkor az ő szemeit is gombokra kellene cserélni.
Többet nem árulok el, hiszen hamarosan itt a film, abból úgyis minden kiderül. Akinek pedig van kedve, olvashatja a könyvet angolul. Én svédül olvastam, és utána meghallgattam CD-n angolul. Jó nyelvgyakorlás, gyerekeknek is.
Neil Gaiman legújabb könyvét, aminek a címe The Graveyard Book, az író maga olvassa fel videón a honlapján.

Üdvözlettel:

Melissa

Coraline




2 megjegyzés:

Marguerite írta...

azt hiszem alapvetően nekem is tetszett, ügyesen épít egy irodalmi hagyományra, de végül úgy érzem, hogy sokat ígér, és keveset vált be belőle Gaiman. Rengeteg mindent feldob, a téma és az ötletek nem csak egy ilyen vékonyka regényre predesztinálnák, de végül nem tud elidőzni az atmoszféra elmélyítésén. Ha több könyvét olvastam volna, akkor megkockáztatnám, hogy azért, mert nem elég jó író.
Azt hiszem újraolvasom Jamestől A csavar fordul egyet-et ;)

Melissa írta...

Ez talán azért van, mert ezt a könyvet egy rövid gyerekkönyvknek szánta Gailman. Legalábbis azt hiszem.

Melissa