2008. október 31., péntek

Martin Widmark: Nelly Rapp-sorozat

Kedves Bogi!

Azt hiszem, hogy újabban a vudubaba kifejezés Peperóniában sem ismeretlen. Kíváncsian vettem a kezembe Martin Widmark Nelly Rapp-sorozatának a 7. kötetét, amelynek a címe Häxdoktorn (Boszorkánydoktor). Mondanom sem kell, hogy ez a sorozat is a kedvenceim közé tartozik.
Nelly Rapp egy szörnyügynök, aki a Szörnyakadémián képezte ki magát LENA-SLEVA (ejtsd: Léna-Szléva) vezetése alatt. A sorozatot a már jól olvasó kisiskolásoknak szánták. Az én kedvencem a Trollkarlarna från Wittenberg (Wittenbergi varázslók) című rész, amiben a varázslók az időt rabolják el az emberektől, így azoknak nincs idejük a gyerekeikkel foglalkozni. Örök téma a gyerekirodalomban.
Martin Widmark le sem tagadhatná, hogy tanár a foglalkozása. Könyveiből mindig tanulhatnak valami újat a gyerekek (meg néha a felnőttek is). A történetekben mindig van egy felnőttekhez szóló sík, s ebben aktuális társadalmi problémákat csempész be a szerző. Így azok a szülő számára is szórakoztatóak, ha esetleg este, elalvás előtt olvassa fel a gyereknek.
A Häxdoktorn című könyvből megtudhatjuk, honnan származik a vudukultúra, és mit jelent. Olyan szavakat magyaráz, mint vudu, zombi, karabeus stb.
Ebben a történetben Nelly Rapp karácsony előtt az utcán sétáltatja kutyáját, Londont, amikor összetalálkozik a csomagokat cipelő LENA-SLEVÁ-val. London beleszeret egy kutyalányba az utcán, és olyan lesz a tekintete, mint egy zombinak. Talán a szerelem is egyfajta varázslat?
Nelly egy nyakláncot kap ajándékba, egy szkarabeusmedállal, ami megvédi a gonosz varázslat ellen. Erre később szüksége is lesz.
Az utcában új étterem nyílik, aminek a tulajdonosa, egy fiatal nő, igazi boszorkánydoktor. Még Nelly apukáját is majdnem elcsábítja. Az étterem azonban csak látszat, valójában egy munkaközvetítő irodát működtet, ahonnan bérbead embereket. (Itt jön az aha-élmény számomra! Munkanélküliként több ilyen irodában is regisztráltam magam a neten keresztül, s ne kérdezd, mennyire bonyolult volt ez a folyamat.) A boszorkánydoktor, Miss Thomson az étterem vendégeiről viaszbábukat készít, s ezekbe egy tűt szúr, majd egy széfbe helyezi őket. Ezáltal ő rendelkezik a lelkük felett. A következő áldozat Nelly anyukája és apukája. Kis hősünk azonban ez alkalommal is győzedelmeskedik a rossz felett, s a boszorkánydoktor elnyeri méltó büntetését. S mindez sok-sok humorral elmesélve.
Bogikám, remélem, egyszer majd Te is olvashatod – magyarul.

Sok-sok üdvözlettel:

Melissa

A Nelly-Rapp-sorozat kötetei:
Monsterakademin, 2003
Frankensteinaren, 2003
Varulvarna, 2004
Trollkarlarna från Wittenberg, 2005
Spökaffären, 2006
De vita fruarna på Lovlunda slott, 2007
Häxdoktorn, 2008
Sjöodjuret, megjelenik 2009. áprilisában

Nincsenek megjegyzések: