2008. október 17., péntek

Susie Morgenstern: Lettres d´amour de 0 à 10

Kedves Bogi!

Francia gyerekkönyvet ígértem. Susie Morgenstern Hemliga brev (Titkos levelek) című könyve egy éve várja, hogy felkerüljön a blogra. Amikor tavaly ősszel megjelent Szendvicsországban, a szakma örömújjongásban tört ki, hogy végre egy francia gyerekkönyv a rengeteg angol mellett. Hiába, a nagy kiadók biztosra mennek, a svéd szerzők művei és az angol fordítások mellett nincs szükségük rá, hogy mást is megjelentessenek. Kockázatot sem igen szeretnek vállalni. Ez a francia gyerekkönyv a kiváló Eriksson&Lindgren Kiadó gondozásában látott napvilágot svéd nyelven. Kitűnő kritikát kapott.
A francia Lettres d´amour de 0 à 10 (vagyis Szerelmes levelek) 250 000 példányban kelt el Franciaországban, és 14 nyelvre fordították le. Ez egy olyan könyv, ami átmelegíti az ember szívét.
A 10 éves Ernest egyedül él idős nagyanyjával. Élete sivár, nagyanyja szigorúan neveli, még tévéjük sincs. Édesanyja a fiú születésekor meghalt, édesapja elhagyta. Az egyetlen izgalmas dolog az életében az a kódolt levél, amit a nagyapja küldött a frontról. Vajon mi áll benne? Aztán egy nap megjelenik az életében Victoire, aki mindent felforgat. A lánynak 13 fiútestvére van, és Ernest igazi családi otthonra talál náluk. Egy nap pedig megjelenik Ernest édesapja meg egy csomó levél, s így kiderül, hogy a felnőttek néha csak úgy tudják elviselni a gyászt, ha elmenekülnek. De attól még nem szeretik kevésbé a gyermeküket. A fiú apja híres történész az USÁ-ban, és minden nap írt egy levelet Ernestnek.
Ez is egy olyan könyv, amit szívből ajánlok a magyar kiadóknak megjelentetésre.
Most pedig ideje lefeküdni, mert későre jár.

Szeretettel ölel:

Melissa

A Svenska Dagbladet napilap kritikája ITT olvasható.

Nincsenek megjegyzések: