2008. október 1., szerda

Könyvzsűri 2008 – megjelent az új katalógus


Kedves Bogi!

A Göteborgi Könyvvásárra megjelent a legújabb, Könyvzsűrit elősegítő gyerekkönyv-katalógus is, ami az egy év alatt megjelenő 1500 címből kb. 300-at ismertet részletesen.
A katalógust a Kulturális Tanács honlapján bárki ingyenesen megrendelheti.

A Barnens Bibliotek (Gyerekek Könyvtára) svéd virtuális könyvtár honlapján a Bokjury (Könyvzsűri) címszó alatt a következőket olvasom:

Könyvzsűri 2008!

Melyik a legjobb 2008. évi kiadású könyv, amit olvastál?

Most te is segíthetsz eldönteni, melyek az év legjobb könyvei. Olvass annyit, amennyit csak bírsz az év (2008) új könyvei közül. A könyvtárban vagy az iskolai könyvtárban megkérdezheted, honnan tudsz beszerezni egy adott könyvet. Ha nincs a könyvtárban, talán megtalálod a helyi könyvesboltban.

Minden író és illusztrátor azt szeretné, ha a könyveiket sokan olvasnák, és hogy minél többen szeressék azokat. Ezért mondják azok az írók és illusztrátorok, akik megnyerték a Könyvzsűrit, hogy ez a legszebb díj, amit nyerni lehet. Ugyanolyan szép, mint a Nobel-díj!

Lapozz bele a Barn & ungdomsböcker 2008/2009 (Gyermek- és ifjúsági könyvek) katalógusba (megjelenik szeptemberben). Keresd ki a kedvenceidet, kattints a ”szavazz” feliratra, írd be a nevedet és címedet. Kész is.
Öt könyvre szavazhatsz 2008. november 17. és 2009. április 1. között.
Mindenki, aki 19 évesnél fiatalabb, szavazhat. Ha szavazol, részt veszel egy versenyben, s így könyveket nyerhetsz saját magadnak, vagy egy író-olvasó találkozót az osztályod számára.

Rendelj plakátokat, szavazócédulákat, könyvjelzőket és matricákat itt. Az anyag október folyamán kerül kiküldésre.

Az idei évtől kezdve a Svéd Gyerekkönyvintézet a felelős a Könyvzsűri lebonyolításáért.

A katalógus az interneten keresztül is elérhető: ITT.

A következő kategóriákban lehet keresni: Képeskönyv, Olvass hangosan, Olvass egyedül, Olvass többet, Hangoskönyv, Ifjúság, Képregény, Ismeretterjesztő.
A színes négyszögekre kattintva belenézhetsz. Például ha az Ungdom (Ifjúság) címkére kattintasz, láthatod, hogy némely könyvek alatt Bokjury felirat található. Ez azt jelenti, hogy ezek felkerültek arra a 105 könyvet tartalmazó listára, amit egy szakértőkből álló bizottság javasolt. A könyvtárosok és a pedagógusok ezeket a könyveket fogják előnyben részesíteni, amikor a Kulturális Tanácstól elnyert összegből könyveket vásárolnak az osztályok számára.

Persze, persze, igazad van Bogikám, ez nagyon jó üzlet a könyvkiadóknak is. Ebben az évben látom először, hogy a könyvre kattintva megjelenik alul a következő szöveg: Köp (vedd meg). Hol lehet megvenni és mennyibe kerül? Erre kattintva megjelenik egy lista egy csomó internetes könyváruházról, az árat összehasonlítva. Látható, hogy az Adlibris a legolcsóbb.

De! A fontos mégis az, hogy a könyvek eljutnak a gyerekekhez az osztályokba, ahol a tanárok olvastatják ezeket. Az állam pedig hatalmas összegeket fordít erre, hiszen az egészet a Kulturális Tanács finanszírozza, ezáltal is támogatva a könyvkiadást és a könyvkiadókat.
Abban a kerületben, ahol most dolgozom Göteborgban, a kerületi könyvtár kiválaszt néhány iskolát (ez évente változik), és ezekben két osztályba juttat el kb. 10-10 címet. Az előző kerületben, ahol dolgoztam, a kerület valamennyi 4. és 6. osztálya megkapott tavaly 15-15 címet.
De hangsúlyozom, hogy valamennyi 2008-ban megjelent gyerekkönyvre lehet szavazni.

A katalógusban több cikk is olvasható, a következő írókkal és illusztrátorokkal készült interjú: Mårten Sandén, Helena Willis, Gudrun Wessnert, Niklas Krog, Mikael Engström.

Bogikám, remélem, hogy ezek után kedvet kaptál az olvasásra. Igen tudom, ehhez sok pénz kell, meg az is, hogy az állam fontosnak tartsa a gyerekeket meg az olvasást. De ezt a versenyt ugyanúgy meg lehet valósítani kicsit régebbi könyvekkel is. Mondjuk a tanár kiválaszt a könyvtárból 10 könyvet, és ezt olvastatja a gyerekekkel az osztályban. Szavazni is lehet.
Azokban a göteborgi iskolákban, ahol eddig jártam, beleértve a lányom iskoláját is, mindig van a gyerek padjában egy könyv, amit saját maga választ, és azt olvassa. A legtöbb helyen erre van meghatározott idő. Mondjuk a gyerekek ezzel kezdik a napot. Mindenki 40 percet olvassa a saját könyvét. Emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a hangos olvasásra is. A tanár olvas fel egy könyvet a gyerekeknek.

Sok-sok üdvözlettel az esős Göteborgból:

Melissa

A Könyvzsűri versenyéről korábban megjelent cikket ITT találod a blogon. A Könyvzsüri 2007 eredménye ITT olvasható.

Nincsenek megjegyzések: