2009. január 8., csütörtök

Lotta Geffenblad: Prick och Fläck

Kedves Bogi!

Lotta Geffenblad könyveivel nemrég ismerkedtem csak meg, és rögtön beléjük szerettem. Egy gyerekkönyvtáros ismerősöm ajánlotta őket.
Lotta Geffenblad Astons stenar (Aston kövei) című könyvével megnyerte a Bonnier Carlsen Kiadó képeskönyvpályázatát 2004-ben. A meséröl animált film is készült. A második kiadásra az En bok för alla (Egy könyv mindenkinek - olcsó könyvek) projekt keretén belül került sorra, s ekkor a könyv 15 ezer példányban jelent meg a CD-vel együtt. 70 koronáért (kb. 7 euró) lehet megvásárolni.
Lotta legismertebb könyvei két nyusziról szólnak, és mind a képeik, mind a szövegük ellenállhatatlan. A nyuszik neve Prick (Pötty) és Fläck (Folt) sok nyelvi játékra ad lehetőséget.
Legutóbb a Prick och Fläck tandtrollar (Pötty és Folt fogtrollok) címűt olvastam az előkészítő osztályban a 6 éveseknek, és roppantul élvezték. Közben elbeszélgettünk arról is, mi az a fogtroll (ő rontja el a svéd gyerekek fogát és a szájban lakik), mitől romlik el a fogunk, miért kell fogat mosni, mi történik a fogorvosnál. A könyv végén rövid ismeretterjesztő leírás is található.
Lotta Geffenblad könyveit több nyelvre is lefordították, és a két nyusziról egy 8 perces animált film is készült Prick och Fläck snöar in (Pöttyöt és Foltot befedi a hó) címmel, amit 2008 decemberében mutattak be a svéd mozik.
Bogikám, ugye nem eszel túl sok édességet? A svédek borzasztóan vigyáznak a fogaikra, mert méregdrága a fogorvos. A gyerekek a 60-as évek óta csak szombaton kapnak cukorkát. Ez jó módszer a boltban az édességek előtti hisztéria megfékezésére is. Attól kezdve, ahogy megegyeztünk Mazsolával, hogy minden szombaton elmegyünk cukorkát venni, soha nem nyávogott többé hétköznapokon.
Milyen jó is, hogy holnap szombat!

Jó hétvégét!

Melissa






A képek Lotta Geffenblad engedélyével kerültek fel a blogra.

3 megjegyzés:

NP írta...

Kedves Melissa, kérlek csatlakozz a játékhoz és írj tavalyi 5 kedvenc olvasmányodról!

Hajnalka Cserháti, Ojni írta...

:))
Dejóóóó! :D
Van mit tanulni a svédektől!
Nagyon kedvesek ezek az illusztrációk! Köszönöm a bemutatót!

Melissa írta...

Kedves Observer, megpróbálok csatlakozni, de nem biztos, hogy idöm engedi. Túl sok mindent csinálok egyszerre.

Kedves Hajnalka, örülök, hogy tetszenek a nyuszik. A blog egyik célja, hogy ötleteket adjak magyar müvészeknek, hogyan lehet ötletes könyveket készíteni. Mert ehhez a svédek bizony nagyon értenek.

Melissa