2009. március 18., szerda

Andersen éjszakája 2009


Kedves Bogi!

Ma érdekes információt olvastam az InfoLib szlovák könyvtári honlapon. Április 2-a a nagy dán mesemondó Hans Christian Andersen születésnapja és Nemzetközi Gyerekkönyv Nap. Ennek tiszteletére immár 10. alkalommal szervezik meg az ANDERSEN ÉJSZAKÁJA című rendezvényt. Itt olvasható angol nyelvű információ.
A program a cseh Uherské Hradište város könyvtárából indult. Az itteni könyvtárosok 20 gyereket hívtak egész éjszakan át tartó kalandra: meseolvasás, versenyek, játékok és meglepetések formájában. A mesélés késő éjszakába nyúlt, így a gyerekek a könyvtárban hajtották álomra a fejüket.Az internetnek köszönhetően az éjszakai mesélés ötlete szárnyra kelt, és 2001-ben már 40 könyvtárban meséltek és aludtak a gyerekek. 2003-ban pedig már 153 könyvtár vett részt a rendezvényben Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból. Késöbb aztán Szlovénia is csatlakozott.
Az idén eddig 748 könyvtár jelentkezett, hogy részt vegyen ezen az eseményen, ami úgy tünik, föleg szláv könyvtárakat vonz.
Az idei évi rendezvényre 2009. április 3-án, pénteken kerül sor, s még mindig lehet csatlakozni.

Nos, tudok róla, hogy hasonló kezdeményezés van Szegeden is az Egyetemi Könyvtárban, aminek a neve Könyvtári Éjszaka 2009.

Sok-sok üdvözlettel Göteborgból, ahol végre tavaszodik,

Melissa

Nincsenek megjegyzések: