2010. március 6., szombat

Barnboken – a Svéd Gyerekkönyv Intézet folyóirata online

Kedves Bogi!

A Svéd Gyerekkönyv Intézet Barnboken (Gyerekkönyv) című folyóirata mostantól a neten is olvasható.
A Barnboken 1977 óta jelenik meg és az egyetlen tudományos folyóirat a gyermek- és ifjúsági irodalom terén. A folyóiratot a Tudományos Tanács finanszírozza.
A cikkeket elismert kutatók írják a világ minden részéről. A fő nyelve a svéd, de a szerkesztőség arra törekszik, hogy angol, norvég és dán nyelven is megjelenjenek cikkek. Valamennyi cikket összefoglalnak angolul is.
A képen a második világháború idején Svédországba küldött finn gyerekek láthatók. A gyerekek nyakában cédula lógott a nevükkel, hogy a befogadó családok megismerjék öket. Az egyik cikk azzal foglalkozik, hogyan jelenik meg ez a téma a gyerekirodalomban.

Jó olvasást!

Üdvözlettel:

Melissa

Olvasd a Barnboken legújabb számát!

A Barnboken 2010/1. számában a következő angol nyelvű cikk olvasható:

"If you thought this story sour, sweeten it with your own telling" – Cross-cultural intertextuality in Susan Price's Ghost dance
Sanna Lehtonen

5 megjegyzés:

Nyulász Péter írta...

Mikor jutunk mi el ide ....

Melissa írta...

Remélem, hamarosan.

Kata írta...

Aránylag jó nyelvérzékkel megáldott, kétgyerekes anyuka vajon mennyi idő alatt tud megtanulni svédül.....?

Melissa írta...

Magyaroknak nem nehéz megtanulni svédül. Persze attól függ, milyen szintet értesz ez alatt.
Én 32 évesen kezdtem, még Magyarországon. Aztán amikor ideköltöztem, fél évig tanultam napi négy órában pici gyerek mellett. Kb. egy év után kezdtünk angol helyett svédül beszélni otthon. Attól kezdve képtelen voltam angolul beszélni.
Azt mondják a kutatók, hogy aki 8-12 éves kora után költözik egy idegen országba, nem fog tökéletesen megtanulni egy másik nyelvet. Én sem. Csak kérdezd meg a lányomat:)

schild írta...

Ha nemetul tanult valaki, akkor nagyon egyszeru lesz. :) A szavak , mondatszerkesztes es kifejezesek hasonloak a nyelvtan lenyegesen egyszerubb.
negy-ot honap tanulas utan mar a szakkonyveket is lehet erteni.